torsdag 8 december 2016

Bygga ramp till altan

Beskriv vad som ska göras och få anbud från seriösa lokala byggare. Jämför priser på möbler, trädgårdsutrustning, belysning m. Rampen är tillverkad i trä och gjord i samband med att altanen byggdes. Användaren kan köra ner själv med rullstol men lutningen är för hög för att han ska klara att köra upp för rampen själv.


Rampen kunde ej byggas med mindre lutning, den hade då blivit för lång. Ett kryssräcke ger rampen ett klassiskt skärgårdsutseende och går naturligtvis bra att använda även då man bygger räcke runt altan eller brygga. Börja med att kapa till stolpar i rätt längd. Räkna med att det bör sitta en stolpe vid varannan regel.


Fäst varje stolpe med två genomgående bultar, brickor och muttrar. Jag ska bygga en ramp till vårt trädäck eftersom både barnvagn och skottkärra ska flyttas upp på däcket emellanåt. Vi har nämligen ett förråd som ligger i anslutning till altanen.


Bygga ramp till altan

Däcket är på centimeters höjd där rampen ska vara, så jag funderar lite på konstruktionen. Kom igång med altanbygget. Om altanen placeras högre upp ska du gjuta plintar och även planera för ett räcke och eventuellt insynsskydd.


Glöm inte placera tjärpapp mellan betongplattan och reglarna. Så bygger du en altan ! I vår instruktionsfilm lär du dig bygga altan med ett trappsteg och räcke på plintar, med plasttak över altandörren. Om du ska bygga en altan till ditt en- eller tvåbostadshus kan du behöva bygglov.


Det beror på hur du vill bygga och var din fastighet ligger. Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om det du vill bygga kräver bygglov eller inte. Ett vanligt trädäck som är byggt i marknivå kräver oftast inte bygglov.


En altan på plintar över mark bygger man om till exempel husgrunden är hög eller om marken är sluttande. För att bygga en altan utan tak behövs i de flesta fall inget bygglov. Vissa kommuner har en gräns för hur hög en altan får vara utan att vara bygglovspliktigt.


Gränsen är ofta 6mm. Kontrollera därför med din kommun vad som. Bärlinor bär upp hela konstruktionen och bestämmer altanens bredd och placering i sidled. Bygga altan med bärlina.


De ska fästas mellan plintarna och avståndet mellan plintarna ska vara ca meter. I plinten fäster du en balksko och i den trär du bärlinor. Här finns pdfer att ladda ner, se närmaste bygghandlare och se byggbeskrivningen som film.


Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Gratis att använda! Botten i minirampen ska vara en rektangel med vinklar på 90°.


Detta kontrollerar man enklast genom att mäta att diagonalerna mellan reglarnas ytterkanter är lika långa. Spika fast de reglar som ska vara i botten på rampen med mellanrum på cirka 170. Montera den regel som ska stå lodrät i bakre kanten på böjen på alla sex ställen.


Du bör bygga räcken till din altan om den är högre än en halvmeter, både för att undvika skador men även för att det ger en mer inbonad och hemtrevlig känsla. På sidorna där altanen är lägre kan du lämna öppet och endast använda dig av ett staket, plank eller räcke där det behövs. Reglarna är altanens nedersta bärande bjälkar, som du senare fäster altandäcket på.


Bygga ramp till altan

Nu kan du bygga din drömaltan – utan bygglov. Reglerna ändras och det nya regelverket förenklar för de flesta som är sugna på ett altanbygge. Det blir större frihet att bygga altan, säger Kerstin Hannrup Broa enhetschef på Boverket. Men det gäller att göra rätt – annars hotar juridiska problem och drömprojektet kan bli riktigt kostsamt.


Regeln består av två bitar, x och x 1i lägst hållfasthetsklass C1 vilka skruvas ihop. Den främre stödregeln skruvas ihop av två bitar: x och x 1i lägst hållfasthetsklass C14.


Bygga ramp till altan

Ska du bygga en låg altan kan du montera den direkt på betongplattor, men om du ska bygga en hög altan behöver du bygga den på plintar. Har du tankar på att bygga en egen altan eller ett trädäck och letar byggbeskrivning, goda råd eller kanske experttips kring allt från vilka olika typer av altan man kan bygga till hur du ska underhålla trädäcket?


Här samlar vi allt du behöver veta när du ska bygga eller hålla efter din altan. Hej Ska bygga en altan och undrar kort och gott hur många plintar jag behöver för att få till en bra altanlösning. Den är cirka meter lång längsmed ett hus och cirka meter bred ut från huset.


Altanen är väldigt enkel. Förutom till trallen och beklädnaden, användes samma trävirke också till räcke.


På så vis blev huset ännu mer slående, och ägarna sparade troligen också en del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.