onsdag 26 januari 2022

Ytbehandling betong utomhus

Beskriv vad som ska göras och få anbud från seriösa lokala byggare. Då behandlar du endast med Topper som arbetar på ytan.


När vi ger detta tips brukar många fråga vad skillnaden då blir och varför man ska använda betonglacken först. Ytbehandling kan också öka konstruktionens livslängd. Syftet har varit att utarbeta praktiskt användbara rekommendationer för målning av broar och andra anläggningskonstruktioner av betong.


Projektet har genomförts av CBI med bidrag från SBUF, BFR, Måleriutveckling, Alcro Beckers AB, Cementa AB, Nordsjö Nobel AB, Snöland AB och STO Scandinavia AB. Du skriver att golvet är polerat, frågan är om du haft ett polermedel och i så fall vad det är för typ.


Vissa preparat för att ybehandla betonggolv funkar inte helt ihop med exempelvis “feta” polermedel. För att hårdgöra golvet och få bort den yttersta gjuthuden kan man antingen maskinglätta i tidig skede eller slipa betongen när den hårdnat. Betong är ett hårt och starkt, men också absorberande material. Det är därför viktigt att du behandlar och underhåller ytan om du vill hålla den snygg.


Betonglack och Betong- och stenvax eller Topper (vax). Det kan gå att förbättra detta med en kiselbaserad ytbehandlig (silan, vattenglas, mm), alternativt en betonglack för utomhusbruk (uretan eller liknande).


Ytbehandling betong utomhus

Här visar vi dig de klassiska behandlingarna som du kan välja mellan, allt beroende på om betongen finns utomhus eller inomhus. Dock kan en allt för tät behandling göra att frosttåligheten försämras om det blir vatten stående på ytan.


Lacken gör också att infärgad betong får en tydligare och mörkare nyans. JOTUN Mur akryl är lämplig för målning av betong. Jotun rekommenderar inte att målning av betongelement. Behandlar du betong med traditionella dammbindare baserat på t. Denna typ av dammbindare bildar en “filmyta” på betongen som slits bort efter en viss tid och nötning.


En behandling med BetSil ger en försegling och impregnering av betongen med permanent verkan. Det skapar hårda betonggolv som är täta och slitstarka, golvet blir även mer fukt och kemikalieresistent.


Olja och andra kemikalier stannar lättare på ytan som gör att golvet blir mycket lättstädat. Betongen kan behandlas på i stort sett samma sätt som trä. Du kan välja en olje, vax- eller såpbehandling för att göra ytan vatten- och smutsavvisande, eller så kan du välja lack som skyddar betongen.


LÄS OCKSÅ: Så slipar du betong. Det är en kiselförening som försluter skivan och tränger ned ca 5mm i betongskivans yta. Man impregnerar ytan med medlet och därefter ska man använda Steinfix som är en såpa för att behandla själva ytan.


Ytbehandling betong utomhus

Man rengör ytan med detta senare och samtidigt får man något fetatre yta som håller ifrån smuts. Utomhus ska den kunna stå mot väder och vind. Det finns en hel uppsjö med alternativ till ytbehandling beroende på hur man vill att betongen ska se ut och få. Vi har även produkter för målning av betong utomhus, ex.


ClayStone kan appliceras på de flesta material, på golv och väggar. Blanda betong Häll först i hälften av vattnet. Tillsätt sedan torrbruk och resterande vatten i omgångar.


Ytbehandling betong utomhus

Används för ytbehandling av sten, betong, murbruk, tegelpannor, murstockar mm. Rör om i några minuter, se förpackning för mer information. Används som grund inför ytbehandling av Betong- och Stenvax eller Topper, på t. Den täckande förmågan hos en ytbehandling är ett mått på hur väl nedbrytningen av underliggande trä hindras och hur väl trästrukturen framträder genom färgskiktet.


Man sprutar på en vätska på betongkonstruktionen denna vätska tränger ner i betongen och skyddar betongen mot vatteninträngning. Olja eller klarlack Opigmenterad olja eller klarlack, ger ett tunt färgskikt som tydligt visar träets struktur.


En ytbehandling av betongen i form av impregnering. Betongsspacklet används både inom- och utomhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.