tisdag 21 juli 2020

Råttor arter

Perfekt för industrier och lager. Upptäcka det senaste inredning av Art. Hos oss bokar ni enkelt ert hotellpaket med biljetter till showen. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online.


Gratis att använda! Några arter koloniserade med människans hjälp andra delar av jorden och släktet har nu en nästan världsvidd utbredning. Arterna är allätare och de. Den vanligaste arten är brunråttan men svartråttan förekommer också i Sverige.


Den svarta råttan är mycket mindre grå: kroppens storlek överstiger inte cm. Särskiljande karaktäristik är råttans långa svans - Det överstiger storleken på djurets kropp, till skillnad från den grå relativa. Vilken färg råttor av denna art är, inte alla vet.


Råttor, sorkar och möss är gnagare. Den härstammar förmodligen från Centralasien, men har med hjälp av människan spridit sig till alla kontinenter förutom Antarktis. Selektiv avel av brunråttan ligger bakom de vita råttor som används som försöksdjur vid laboratorier. Brunråttan har även domesticerats och kallas då tamråtta.


Ungarna är könsmogna redan vid 2–månaders ålder, vilket innebär att råttorna kan föröka sig mycket snabbt. Det finns hundratals olika typer av möss i Sverige, men ett mindre antal anses vara skadedjur, som kan utgöra ett hot mot hem och företag.


Råttor arter

De tre vanligaste mössen som anses vara skadedjur och som du kan stöta på är husmusen, den större och mindre skogsmusen. En av de mest populära arterna av prydnadsrotter är råttor av vanligt slag.


Djuren har det mest harmoniska tillägget: det har en massiv långsträckt kropp, glänsande kort hår, måttligt breda öron och en lång svans som är täckt av hår. När det gäller vikt och kroppsstorlek, liknar han sin grå kille. Problem med råttor.


Det sägs att det finns lika många råttor som det finns människor, men det innebär inte alltid ett problem. Vilda råtta arter finns över hela världen. I vårt område bor familjer.


Varje art har sina egna egenskaper, olika smakämnen. Hennes förhoppning är nu att den nya studien, som publicerats i Biotropica, ska ge bättre möjligheter att lyckas med utrotningar och begränsningar av invasiva arter från öar.


Den 3centimeter stora råttan fick familjens katt att lägga benen på ryggen. Gnagaren skapade kaos när den plötsligt rusade fram ur soppåsen. Jag hoppade upp på köksbordet, säger.


Råttor arter

Råttan (Rattus norvegicus) är otroligt intelligent och det är inte konstigt att både den och musen (Mus musculus) blivit så framgångsrika som art. Att ha råttor eller möss är otroligt givande, roligt och mysigt.


Råttor arter

Tips för att bli av med råttor och möss! Var uppmärksam så att inte möss eller råttor smiter in när du öppnar dörren för att gå in eller ut. Se till så att fönster och dörrar sluter tätt, särskilt i källarplan. Täta hål och sprickor i grunden med ett finmaskigt nät, inte plast.


I världen finns ca olika arter av råttor. I Sverige är det däremot enbart brunråttan som förekommer. När man nämner råttor och problem som kan uppkomma på grund av dessa är det alltså främst brunråttan som man syftar på.


Råttan kännetecknas av dess spetsiga nos och ”kluven” överläpp. Medan vissa arter liknar gamla världens möss och råttor påminner andra medlemmar om mullvadar, ökenråttor eller näbbmöss.


Men då finns det alltså olika arter av råttor, bara det att vi bara har en. Anatomiskt sett är de däremot mycket lika. Matvanorna skiljer sig trots att de bägge arterna är allätare.


En del är mer artbundet och går mest på råttor och möss. Osäker om gerbiler hamnar i samma kategori. Därmot finns det mer ohyra som kan gå på mer arter. Och ofta de värre är mer jobbiga att gå mer arter.


Som tropisk råttkvalster. Missvisanede namn det inte har mycket med tropiskt eller råttor att göra. Sagt bara gå på råttor. GPs å andra råttliknande arter. Hur är det med dem? Var det på gång med en egen sajt till GPs, ex GP-ifokus? I det vilda äter dem mestadels vegetabilier som frön, nötter, spannmål, frukt och grönsaker men även mindre djur såsom maskar och insekter. Otäta husgrunder, dåligt förvar av avfall är några problem.


För att komma till rätta med problemet och hålla nere antalet råttor är det viktigt att alla hjälps åt. Alla fastighetsägare har ett ansvar att själv hålla skadedjur borta från sitt hus eller sin lokal. De lever i stora grupper och är främst verksamma under nätterna.


Vägglöss, tysk kackerlacka, råtta, geting och svartmyra är husägarnas Big five.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.