fredag 22 maj 2020

Ojordad kontakt lampa

Fynda möbler och indredning till rea-priser hos Chilli. Gör årets bästa fyn köp online nu! Markslöjd till kampanjpriser. Handla tryggt på Chilli. Dagars Gratis Retur.

Säkra och snabba betalningar. Nu har vi Club Days och 5% rabatt på Surfplattor. Fri frakt över 5kr, dagars öppet köp och snabba leveranser.


Skulle du köpa exempelvis en äldre lampa som har en ojordad kontakt och försöka sätta den i ett uttag som är jordat så kommer du snabbt att bli varse att detta inte är möjligt. Idag så tillverkar man all elektronik med dubbel isolering och med platta uttag (som passar).


Om din lampa är tillräckligt gammal kan den vara enkelisolerad. Då är den inte märkt med dubbelkvadraten. I sådana fall är det klokt att kassera lampan och köpa en ny.

Armaturer för utomhusbruk ska ha bättre tålighet mot fukt, UV-ljus och kyla. Hur mycket bättre beror på var den ska sitta. Ojordade apparater ska ha dubbel isolering och vara försedda med en platt kontakt. Köp Lampkontakter, tillbehör online på kjell.


Vad gäller egentligen om man vill kunna använda ojordade lampor ? Skickar med bilder på lamporna och kontakterna om det hjälper. Kan jag lämna sladdarna såhär? Var kan jag beställa jord för hemleverans ? Om sladden har gått av eller om isoleringen har skadats får du inte laga den. Däremot kan du kapa av den trasiga delen.


Du får bara ersätta slad stickpropp och skarvuttag med samma slags materiel som tidigare. Behöver du byta stickpropp på lampor av annat slag eller på hushållsapparater, ska de lämnas in till en fackman för. Här hittar du olika tillbehör till din belysning.


Bland annat lamppropp, lampsockeladapter, lampsladd och komplett lamphållare med sladd. Vill du hänga flera lampor i grupp, då kan du köpa vår takkåpa eller vårt upphänge med flera uttag.


Jag har köpt en gammal lampa som har en rund ojordad nätkontakt.

Min fråga är om jag på egen hand får byta till en eurokontakt (platt) eller om den måste lämnas in till en elektriker? Svar: Eftersom det är en gammal lampa med stickpropp utan jordkontakt innebär det att lampan inte är skyddsjordad. Stort utbud av heminredning.


Välj och vraka bland våra snygga möbler och inredning. Styr eluttag, lampor etc. Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka 3% i bonuscheckar på allt du handlar.


Hos oss finner ni både taklampor, bordslampor och fönsterlampor till ditt hem. Vi erbjuder alltid inredning av högsta kvalitet och till riktigt bra priser!


Ersätter en trasig kontakt på t. Passar endast i ojordade uttag. Stickpropp, ojordad. Tanken är att det ska resultera i en föreskrift från Elsäkerhetsverket, där det är tillåtet att byta ut trasiga ojordade uttag i gamla byggnader mot likadana ojordade uttag.


Bild Ojordad stickpropp. Plus att man ska kunna köpa stickproppar av den gamla typen för att nya lampor ska kunna anpassas till gamla anläggningar. Montera en DCL-kontakt på en lampkabel.


Sedan en tid tillbaka finns det regler som säger att alla nybyggnationer ska ha den nya typen av lamppropp som är standardiserad inom EU. Kontakten heter DCL och har snabbt blivit en av våra mest populära produkter. Här är en instruktion om hur man gör för att montera en DCL-kontakt på en kabel.


Jag hade för mig att jag hade det här problemet med min ojordade symaskin från 50-talet (nej, jag är SÄKER på att jag hade problemet, men för mig att jag löste det så här) och att jag tog en vanlig förlängningssladd som var jordad i ena änden och ojordad i andra. MEN jag kan ha fel.


Köpte en äldre lampa armad - brun gammal kontakt - hämtade sockerbit - satte i en vanlig tak stickkontakt - la in dom sladdarna som satt i den bruna kontakten - tänder och lampor fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.