tisdag 12 november 2019

Lampborstgräs skötsel

Stråna skjuter upp ur tuvorna och blommorna, som slår ut i augusti-september, sitter samman i dekorativa lampborstformade vippor. De ludna axen ger en brunblå färg med lätt purfärgade borst. Klipp ner gräsen tidigt på våren.


Hej, Här på hemsidan kan du läsa om skötsel av prydnadsgräset lampborstgräs om det är den växten du har köpt. Lampborstgräs Lycka till! Jorden måste vara väldränerad för att gräset ska övervintra.


På lampborstgräs kommer vårens nya skott en bit upp på de gamla stråna. Därför ska gräset inte klippas ner för hårt. I områden med mildare, snöfattigare väderlek är det intressantare att vänta med klippningen till våren, då höstens rimfrost och vinterns lätta snöfall får gräsen i rabatten att verka eleganta och förfinade – speciellt om de står i skenet av en vacker trädgårdsbelysning.


Beskärningen av buskar görs på liknande sätt. Prydnadsgräs ger nya dimensioner i trädgården. Gräsen har länge varit förbisedda i trädgårdssammanhang, förutom som gräsmatta. Detta har ändrat sig rejält på senare år och nu vill allt fler kunna njuta av den skönhet som prydnadsgräsen, med sina skira blomställningar och vackra linjespel, kan ge.


I bakgrunden en blåblomma som inte är i blom. Cyklamen, Cyclamen persicum, är en underbar utplanteringsväxt som finns i mängder av olika rosa nyanser.


Ett vackert och användbart gräs med täta, grönglänsande tuvor av smala platta blad. Vipporna är borstliknande och färgen varierar med sort, från gulvitt till purpur. Gräset fungerar perfekt som marktäckare men även som solitär i rabatt eller kruka. Skötsel och odling.


Den bästa tiden för plantering av gräs är på våren och försommaren. Krukodlade exemplar kan man plantera vilken tid på året som helst men de behöver extra tid på sig för att etablera sig innan vintern, så jag skulle säga att våren och sommaren är den bästa tiden oavsett. Det är lite sent i hela landet nu för plantering av prydnadsgräs. I söder kan det fortfarande gå bra om plantorna får skydd för vintern, men det kan vara idé att vänta till våren.


Lampborstgräs skötsel

Foto: Jytte Boch Eleganta silvergräset, Achnatherum calamagrostis, är mycket dekorativt. Halvhöga prydnadsgräs med vackra vippor som glänser i daggen. Trivs i ljust till halvskuggigt läge. Gråludna bla fina i buketter.


Tål torka och trivs i ljust till halvskuggigt läge. Produktbeskrivning. I augusti kommer små rödbrunvita fluffiga vippor.


Lampborstgräs skötsel

Snyggt gräs i grupplantering med låga perenner eller sommarblommor, utmärkt gräs för kantplantering. Buxbom (Buxus sempervirens) är en art av släktet buxbomar (Buxus). Den är en städsegrön buske och odlas ofta som trädgårdsväxt, till häckar och formklippta figurer. Nedan länkar till sidor innehållande prydnadsträ prydnadsgräs, prydnadsbuskar, olika bambusorter, rosor, blommar, vårälväxing, bägarranka och annat som hör till en trädgård.


Man kan också hitta information om skötsel av prydnadsgräs, hitta olika bambusorter om du tänker att plantera bambu i kruka. Vi erbjuder års växtgaranti på trädgårdsväxter.


Växten trivs bäst på en varm och solig plats. Du kan plantera växten både i din rabatt eller i kruka.


Det är inte härdigt hos oss, men låga sorter av miscantus eller silvergräs kan ge samma effekt. Snyggt var det med massplanteringar av vajande gräs. Bilderna ovan är från Anima Art Garden utanför Marrakech. Använd blomsterjord av bra kvalité.


Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Tål viss torka men måste ha vatten regelbundet. Har använts som rabattväxt under lång tid. Blommorna kan liknas vid små solrosor.


Lampborstgräs skötsel

Ge rikligt och upprepa om det är riktigt torrt så hela krukan blir väl genomvattnad. Gödselvattna minst varannan vecka eller använd långtidsverkande gödsel. Vattna rejält när du gör det!


När den har blommat brukar det vara dags att skörda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.