måndag 15 april 2019

Hissdirektivet

Utöver nyinstallation reglerar denna även ändring av befintliga anordningar, retroaktiva förbättringskrav, besiktning, drift, skötsel och underhåll. Utifrån det nya EU- hissdirektivet, som nu är det enda gällande, har Boverket anpassat sina föreskrifter för hissar. Boverket har, på uppdrag av regeringen, utrett behovet av lag- och förordningsändringar till följd av EU:s nya hissdirektiv. Direktivet ska ge säkrare hissar för slutanvändaren.


Hissdirektivet

I rapporten lämnas förslag på sådana ändringar. Dessutom redogör Boverket för ändringar som behöver göras i de egna föreskrifterna. Bland annat föreslås en byggsanktionsavgift för de aktörer som inte uppfyller hälso- och säkerhetskraven.


Genomförande av hissdirektivet. I lagrådsremissen föreslås ändringar i plan- och bygglagen. Vid modernisering av hissar måste Boverkets föreskrift Hvara uppfylld.


Boverkets nya föreskrifter kräver därför att säkerheten hos äldre hissar vid modernisering höjs till en acceptabel. Listar de grundläggande hälso- och säkerhetskraven för hissar. Det har tidigare funnits två separata hisstandarder som nu ersatts av två nya med en annan uppdelning. Beskriver de ekonomiska aktörernas skyldigheter och ansvar.


Hissdirektivet

Hur ser den nya uppdelningen ut? Det nya hissdirektivet ansluter i hög grad till det gamla hissdirektivet. Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.


Syftet med hissdirektivet är att gemensamma regler ska garantera en hög säkerhetsnivå för konstruktion, tillverkning, användning och skötsel av hissar inom EU. Gemensamma regler ska också skapa fri rörlighet för varor och tjänster inom EU och EES området.


Kiwa Inspecta är ett anmält organ mot hissdirektivet. Hissar ska besiktas årligen. I varje hiss ska det finnas information om när hissen måste besiktas igen. Swedac ackrediterar de företag som besiktar hissar.


Föreskrifterna gäller alla som använder lyftanordningar och lyftredskap i arbetet. Arbetet ska planeras, organiseras och genomföras så att farliga situationer förhindras.


SIS verkar i de internationella nätverken ISO och CEN som skapar standarder. Hos oss utformar aktörer best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ett smart hållbart samhälle.


När Hissförbundet insåg att införandet av det nya hissdirektivet riskerade att försenas gjordes ett omfattande arbete med berörda parter för att säkerställa att införandet av det nya direktivet. Den ger ingående beskrivning av lämpligt förfarande, om dokumenthantering, riskbedömning och om upphandlingsrutiner.


Exempel ges inom i stort sett alla fackområden som berörs i byggprocessen. Ett stort antal dokumentexempel medföljer. Det finns en mängd direktiv och föreskrifter som är tillämpliga, här nedan redovisas. Vi sammanställer även underlag för CE-märkning samt intyg för produkter som faller under andra direktiv, t ex maskindirektivet, lågspänningsdirektivet, EMC-direktivet, och hissdirektivet.


Förarbeten till lagstiftning, t. Sören Öman är ordförande i Arbetsdomstolen. Läs och ladda ner utskottsbetänkandet. För närvarande är flera förslag till europastandarder och internationella standarder under arbete. De uttolkningar som blir resultatet samlas f. Hissdirektivet är idag gemensamt för EU.


Hissdirektivet

Contextual translation of " hissdirektivet " into English. Skäl § Ändring av hissdirektivet Skäl § Subsidiaritet och proportionalitet Skäl § Nationella jämförelsetabeller Skäl § Maskinkommittén MASKINDIREKTIVETS ARTIKLAR Artikel 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.