måndag 18 mars 2019

Levande ljus historia

Levande ljus historia

Shoppa online eller besök din närmaste Mio butik! Säkra och snabba betalningar. Stort utbud av Ljus online på åhlens. Alltid öppet köp i dagar.


Förr i tiden, innan elektricitet fanns eller var vanligt, användes levande ljus som en rent praktisk ljuskälla, men det var dyrt och vanligt folk arbetade endera under dygnets ljusa timmar eller i skenet från den öppna spisen eller törvedsstickor. Idag används levande ljus mest som stämningsgivare och som reservljuskälla vid strömavbrott. Det levande ljuset har brukats sedan människan lärde sig hantera elden.


Förutom mat, värme och trygghet gav eldhärden oss det dagliga ljuset under vinterhalvåret en lång tid framöver historiskt sett. Med tiden förstärktes ljusskenet med bloss och stickor som kunde bäras med då olika sysslor skulle utföras.


Tidig historia Före det elektriska ljuset var belysning förknippat med levande ljus från brasan i den öppna spisen, eller från ett vaxljus, en lyssticka eller en oljelampa. I enkla hem anpassades livet mer eller mindre helt efter dagsljuset – dagen var över när mörkret föll och familjen samlades kring den öppna eldens sken. Inför julen brinner många ljus, både levande och elektriska. Håll koll på ljusen.


Här följer Brandskyddsföreningens bästa tips för att ljusen inte ska orsaka bränder. Var ingen träskalle Använd inget gjort i slöjden. Ljusstakar ska stå stadigt, ha rätt dimensioner för ljuset och tillverkas i obrännbara material. Skaraborgs olika räddningstjänster vittnar om att december varit lugn när det handlar om larm där levande ljus varit brandorsaken.


Intresset för levande ljus hemma och i offentliga lokaler ökade igen, stearintillverkningen tog fart och Liljeholmens fick börja se sig om efter större lokaler. I många områden hör det till traditionen att det ska sitta en stjärna eller en ängel i toppen av trädet, vilka representerar ärkeängeln Gabriel eller Betlehemsstjärnan som lyste vid Jesu födelse. På Forum för levande historia använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.


Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Levande ljus hör julen till! Vi har flera ljusstakar för dig som föredrar kronljus i adventsljusstaken.


Välj mellan modeller i keramik, betong och stengods. Vi har allt från klassiska till moderna och lantliga ljusstakar för levande ljus, och även en stilren modell från vårt varumärke Elsaform. Medlemspriser, erbjudanden m. Bli medlem här i Mios kundklubb!


Levande ljus historia

Vi erbjuder världens bästa varumärken för hela hemmet till rätt pris. Boka online, betala på hotellet. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Ett brinnande blockljus med runor.


Ett ljus eller levande ljus är en ljuskälla som brinner med öppen låga, och som består av en veke placerad i ett fast block av bränsle, vanligtvis stearin, paraffin eller vax. Inte enbart när någon har dött.


Adventsljusstake med levande ljus. En känsla av ro infinner sig snabbt när man tänt levande ljus. När första, andra, tredje och fjärde ljuset brinner är det snart julafton.


Statistiken visar att den vanligaste orsaken till ljusbränder är att ett tänt ljus lämnats helt utan uppsikt. Ibland uppstår branden först när ljuset brunnit ner och antänt ljusstaken eller annat brännbart i närheten. Men det förekommer också att ljuset ramlar omkull eller att en gardin fladdrar till och blivit antänd. Saknar du en adventsljusstake för levande ljus ? Här är åtta favoriter som sätter stämningen på söndag!


Levande ljus historia

En lykta är en perfekt detalj för att höja julstämningen ytterligare. Välkommen in och inspireras av julen och hitta den perfekta lyktan för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.