torsdag 12 oktober 2017

Dopfund

En dopfunt är en behållare i sten, trä eller metall avsedd för dopvatten. Ordet funt kommer från latinets fons, ’källa’. Dopfunten var och är en av kyrkans viktigaste föremål. Genom dopet upptas nya medlemmar i den kristna gemenskapen.


I början skedde dopen utomhus i vattendrag.

Fornkyrkans dopgrav var som en bassäng och placerad i ett separat rum. Lite senare kom dopfuntarna. Men på Historiska museet i Stockholm finns en dopfunt av trä.


Stenfuntarna består oftast av två delar, en fot och en skål (en så kallad cuppa). Ibland kan även ett mellanstycke (skaft) förekomma.


De skiftande formerna på dopfuntens skål hängde samman med sättet som dopet utfördes. Ladda ned fantastiska gratis bilder om Dopfunt. Dopfunt - Synonymer och betydelser till Dopfunt.

Runorna, som är fem till sex centimeter höga är inhuggna på ett av fyra fält på cuppan. Paketering och försäkring. Alla objekt som skickas från Bukowskis är fullt försäkrade och omsorgsfullt packade i en formanpassa diskret kartong för att skydda ditt unika föremål.


Ute efter täljsten till er kamin eller vedspis? Vi har ett fint utbud av en mängd olika täljstenar som ni enkelt kan beställa från vår webbplats.


Klicka på länken för att se betydelser av "funt" på synonymer. Silverdopfunten som av tradition alltid används vid kungliga dop. De flesta svenska dopfuntar är av sten och från medeltiden. Definition från Wiktionary, den fria ordlistan.


Hoppa till navigering Hoppa till sök. Svenska Substantiv. Böjningar av dopfunt Singular. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av dopfunt och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.


En bilderbok som skildrar tillkomsten av en dopfunt. En webbplats ägnad Gotlands medeltida kyrkor.


Runinskrifterna är de äldsta bevarade originaldokumenten på svenska och en viktig länk till forntiden. Skandinavien som de hade störst utbredning och användes under längst tid.

Ena sidan av en fyrsidig cuppa, av kalksten, svagt böjd med rak överkant, ornerad. Längs de rundade sidorna en defekt rundstav, överst två mot varandra stående djur, ett lejon och en enhörning, därunder ett palmettliknande växtornament. Mikael väger själar på sin våg.


St Hanskors och bandknutar. Jesus dop i floden Jordan. Dop kan genomföras oavsett ålder, men vanligast är barndop. Varför döps man egentligen? Vid vilken ålder bör barn döpas? Hur går dopet till? Ett dop fungerar på så sätt att dopet. Vill du sälja ditt silver? Lär dig att gjuta i silver eller få skötselråd för silverbestick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.