tisdag 2 maj 2017

Bygga en vedlåda

Det här behöver du när du ska bygga en vedlår Verktyg: Fogsvans (1) Ryggsåg (2) Sticksåg (3) Borrmaskin (4) Geringslåda (5) Hammare (6) Hyvel (7) Stämjärn (8) Skruvmejsel (9) Fil och rasp (10) Liten vinkelhake (11) Stor vinkelhake (12) Tvingar (13) Limknektar (14) Dubbelt ritsmått (15) Tumstock (16) Penna (17) Pensel (18) Slippapper. Bygg eget vedskjul. Att elda i kamin är mysigt och ett bra sätt att hålla värmekostnaderna nere.


Naturligtvis kräver det mer arbete än fjärrvärme och olja, och du måste köpa ved - och förvara den. Då får du användning för ett bra vedskjul, och ett hemmasnickrat vedskjul är ett riktigt bra gör-det-självprojekt.


Har man en öppen spis eller en vedspis behöver man också ett vedlager.

För att skydda veden från regn och hålla den torr är det klokt att bygga ett vedförråd. Vedlåda på två ben. Sticka tidlös tröja med ok – din nya mysfavorit. Så här gör du Pernillas vedlåda : 1. Ta ut lådorna och såga av fronterna.


Såga sedan av locket och alla stöttepelare till lådorna inne i byrån. Sedan sågar du till en skiva som passar på insidan mot lådfronterna.


Fäst den i byrån och skruva fast lådfronterna i den.

Sätt fast gångjärn på locket så de går att öppna. Denna pin hittades av Linda Sohlberg. Hitta (och spara!) dina egna pins på Pinterest. Här hittar du inspiration och inredningsidéer till ditt hem för vedlåda.


StyleRoom är Sveriges största inredningscommunity och visar inspirerande bilder från tusentals vanliga svenska hem. Tidigare brukade man säga att allt som sticker upp mer än 5m är en byggnad.


Nu verkar det ha ändrats (tror det blev ett prejudikat i regeringsrätten) så man får ex. En sådan höjd bör man nog kolla med stadsbyggnadskontoret, för det kan finnas bivillkor. Gör det själv med närmare 3renoveringsprojekt. Din ved ska ligga på tork i minst ett år för att brinna optimalt.


Vi håller på med en stor och rejäl vedlåda som ska stå ute på trappen som man kan fylla upp med mycket ved. Hemmagjord ringblomssalva – så gör du. Från att ha haft en väldigt öppen blogg väljer jag nu att sluta den mer och lämnar ute barnen och det som är för privat.


Enklare kan det inte bli att få en snygg vedförvaring. Besök vår webbplats för mer information om hur du kan bygga din vedbod!


Vi tillverkar vedlådor till villor och fritidshus i alla storlekar tillverkas i furu. För att få den betsad i valfri kulör tillkommer en avgift på 150.

Du får i regel utföra olika underhållsåtgärder och ersätta en äldre eldstad med en ny enhet av samma typ, effekt och storlek. Men vid nyinstallation av eldsta rökkanal eller skorsten krävs en anmälan till kommunen och ibland godkännande av miljökontoret.


Kapa limfogen enligt skiss eller enligt egen önskan. Ett djup på centimeter passar en vedklabbe med standardmått. Skruva ihop ramen och kapa till bakstycket av plywooden så att den passar baksidan.


Vill man få en extra snygg baksida jackar man ur limfogen i bakkant så plywooden passar in exakt, då får man en snyggare kant mot väggen. Tillgänglig och en vacker del av gårdsbilden. Givetvis går den utmärkt att måla i samma färg som ditt hus.


Den nya ved lådan kommer att vara kombinerad bänk och förvaring. Montera nästa takstol längst fram på reglarna B med vinkelbeslag. Sätt en tillfällig stötta mellan takstolarna, så att den främre takstolen blir fixerad i rätt läge.


Skruva fast två reglar F mot reglarna B och fördela de övriga F däremellan. Lägg syllpapp under alla F. Vänd lådan upp och ner och lägg på masonitskivan. Sätt en skruv mot hörnet på ena sidan (se till att inte skruva ”skruv i skruv” mot dom skruvar du redan satt på plats i själva lådan.) Se till att skivan ligger rakt och skruva sedan fast nästa skruv på hörnet snett mitt emot. Fortsätt sen att sätta skruvar runt om lådan.


Den gamla ved lådan är för stor och klumpig, och jag behöver platsen. Inspiration, tips och idéer på hur våra medlemmar valt att förvara ved på ett snyggt sätt inomhus. Tusentals bilder från vanliga svenska hem. När det blir kyligare ute är det extra skönt att tända en brasa och höra elden spraka.


Hantera veden snyggt och tryggt och låt den få en alldeles egen plats i hemmet! Funktionell och rymlig. Ansluts vedförvaring kan användas till både förvaring och torkning av ved.


Konstruktionen är hög, stabil och staplar veden på ett praktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.