onsdag 29 mars 2017

Stolpar altan dimension

Stolpar altan dimension

Stolpar till altanen. En altan behöver ofta lyftas från marken. Det kan vara för att kompensera för ojämn mark eller för att komma i nivå med en dörr på huset. Men nedan finner du en mer detaljerad beskrivning om du vill hålla nere kostnaderna.


Målet är att plintarna står stadigt och om möjligt når frostfritt djup. Normalt rekommenderas trallvirke med dimensionerna 28xeller 28x1mm om avståndet mellan reglarna är cc60. Tunnare trallvirke kräver tätare mellan reglarna.


Oftast används tryckimpregnerat trallvirke för trädäck, men även t ex Lärkträ förekommer. Det finns en yttre bärlina och en inre bärlina. Här visas hjälpmedel för dimensionering av grunder, stolpar och pelare, bjälklag, tak, bullerskärmar och broar.


Med beräkningsverktyget för tak kan man jämföra taktyper med olika spännvidd och lämpade för olika snözoner och få fram tabeller med lämpliga virkesdimensioner. Trärådhuset är en webbapplikation från Svenskt Trä för dig som är mån om att bygga rätt.


I Trädrådhuset kan du få hjälp med konstruktionsdetaljer, att designa interiört eller exteriört, få information om bygglov samt även få exempel på virkesdimensioner och kvaliteter för virke, skruv, spik och beslag. Själva balkongen blir ca 7. Sen är jag osäker på hur jag ska fästa stolpen vid plintjärnen. Mittbiten, som den övre räckesregeln vilar mot, är x 45. Denna skruvas eller spikas fast mot husväggen.


Ytterbitarna är av dimension x 70. I de fall den totala höjden på altanen tillåter detta kan stödreglar även monteras direkt på bärlinor. I vissa fall och beroende på dimensionering kan man klara sig med endast bärlinor utan stödreglar.


Stolpar altan dimension

De vanligaste dimensionerna på trallvirket är 22x9 28x1samt 34x145mm. Altanen avslutas med en sarg i dimension 45×1för. Om du utrustar altanen med ett tak har du ett gediget skydd mot stark. På utsidan om stolparna, fäst bärlinorna för golvbjälkarna av dimension.


Entréstolparna hamnar på CC 2cm och likaså de vid altandörren. Vår altan består av plintar, stolpar, bärlinor, golvreglar och trallvirke. Virke sågas i olika dimensioner beroende på efterfrågan och tillgång på timmer. Plankens bredd ligger mellan 1och 2mm.


Reglarnas bredd varierar med 75–1mm. Höjden på det gamla altanräcket tas ut och hörnstolpen passas av mot det. Med hjälp av ett vattenpass väger hantverkaren in stolpen helt i lod innan den dras fast.


Den skruvas inte in helt. Gör en markering mm från altangolvet och kapa stolpen. Kapa av stolpe 95xmm till en bit på 9mm och en bit på mm.


Stolpar altan dimension

Limma och skruva med 8xmm trallskruv fast den korta stolpbiten (mm) centrerad i ena änden av trallbrädan. Vi satsar på bra priser, tillsammans med hög kvalitet. Bärlinan för takbjälkarna görs av dimension 90x2limträ. Vänta med att spika fast sista ytterbiten tills kryssreglarna är på plats.


Dimensionerna är, liksom för övriga stolpar, x och x 120. De horisontella räckesreglarna, som är x 7 utgör räckets stomme. Vi använder furuplankor i dimensionen 32x1mm. Det ger ett lika starkt hörn som en kraftig stolpe.


När överdelen är avrundad läggs plankan an mot altanen och hantverkaren markerar var den ska göras fast. Eftersom altanen sticker ut lite grand över kanten måste vi såga ur så att hörnstolpen ligger an helt mot altanen. Materialet minskar då något i längd (sågens tjocklek) men du får en perfekt skarv som inte glipar! Trallen på denna altan är i dimension 28×1mm.


Om träet är fuktigt kan trallen läggas utan mellanrum. När den sedan torkar blir det ett lagom avstånd mellan plankorna.


Under sommarmånaderna blir altanen en näst intill helig plats för många husägare. Det blir en naturlig förbindelse mellan inomhus och trädgård där vi äter, umgås och njuter av livet. Vill du bygga altan själv och behöver lite guidning?


I denna artikel delar vi med oss av våra bästa byggtips! Bygga på plintar eller på markplattor?


Tabeller för rätt virkesdimension beroende på spännvidd finns att få på de flesta byggvaruhus. Till exempel om altanens spännvidd för golvbjälkarna är m och man använder dimensionen x 1ska det vara m mellan stolpskorna. Staket och räcken runt altaner och balkonger omfattas av Boverkets regelverk.


Tänk också på att räcket inte ska vara klättringsbart och att mellanrum mellan spjälor, stolpar eller till altangolvet inte får vara större än 1mm. Detta för att barn inte ska kunna fastna med huvudet. Välj mellan olika staketstolpar i varierande färger.


Här hittar du allt ifrån smala till tjocka stolpar för att göra ditt staket komplett. Detta gör att du kan hitta stolpar till ditt glasstaket likaväl som till ett vanligt trästaket.


Vårt sortiment av handledare, räcken, överliggare, staketprofiler, stolpar, bottenstockar och knoppar möjliggör många olika kombinationer av räcken för altaner och trappor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.