fredag 19 augusti 2016

Afs 2013 3

Aktuelle Preise für Produkte vergleichen! Heute bestellen, versandkostenfrei. Arbetsplatsens utformning. Många lagar och regler styr byggande och utformning av arbetslokaler.


I plan- och bygglagen framgår till exempel att skyddsombud ska vara med vid planeringen av nya lokaler eller vid ombyggnation. De här sidorna handlar om hur en bra arbetsplats ska utformas. Hur stora ytor behövs, hur ska luften och ljuset vara, hur ska risken för olyckor undvikas, hur ska man utrymma vid en olycka, hur ska man undvika störande ljud – allt detta är exempel på vad som tas upp.


Då minskar risken för bländning och reflexer från infallande ljus. Störande dagsljus ska kunna skärmas av, t ex med persienner.


För kontor varierar behovet beroende på typ av verksamhet, arbetsuppgifter, arbetets organisation, val av möbler och utrustning. Andra faktorer som kan påverka storleken på ytorna är bland annat ventilationen, akustiken och tillgången till dagsljus. Ett kontor är en dynamisk plats som påverkas av arbetsuppdrag och de personer som ska utföra dessa.


Att vi människor är olika är ingen nyhet och visst finns det mycket att vinna på att jobba med gruppdynamik och bättre förståelse för hur man kan kommunicera på ett bra och effektivt sätt. Allmän skyddsrond - Kontor Checklistan innehåller frågor om hur lokalerna och arbetsplatserna på kontoret är utformade. En bra utformning av arbetsplatsen är en förutsättning för en god arbetsmiljö.


I stort sett allt avgörs redan vid projekteringen av byggnader och anläggningar. Om arbetsplatsen blir större eller mindre måste nya bedömningar göras utifrån de aktuella förutsättningarna. En bra genomtänkt utformning av arbetsplatsen underlättar kommunikation och kan ge inspiration samt öka kreativiteten.


Det kan vara ett kontor, verksta sitt eget hem, ett jordbruk m. Har du eget rum, sitter i kontorslandskap eller jobbar i ett aktivitetsbaserat kontor ? Det finns många faktorer som påverkar vid utformning av kontor. Aram Seddigh har jämfört sex olika kontorstyper i sin avhandling om hur arbetssätt och arbetsplatsens utformning påverkar prestationsförmågan. Han är filosofie doktor, legitimerad psykolog och ekonom, verksam vid Stressforskningsinstitutet och Handelshögskolan i Stockholm.


Afs 2013 3

KTH-forskaren Christina Bodin Danielsson har studerat konflikter på landets kontor, en arbetsplats i Sverige där cirka miljoner personer befinner sig varje vecka. Studien, som specifikt utgår från kontorets utformning, visar bland annat en högre risk för tjafs bland anställda på kombikontor. Hur arbetsplatsen ser ut påverkar oss på olika sätt.


Det är stor skillnad på att arbeta vid ett löpande ban i ett öppet kontor eller i en operationssal. Framförallt är detta viktigt för den yngre generationens kandidater som är relativt nya på arbetsmarknaden.


I sin forskning har Aram Seddigh tittat på sex olika kontorstyper: individuella rum, delade rum, små kontorslandskap (med 4–personer), medelstora kontorslandskap (10–personer), stora kontorslandskap (över personer) samt flexkontor, där man inte har någon fast arbetsplats utan anpassar arbetsplatsen efter vad man jobbar med just den dagen. Tillgång till bra luft, en säker omgivning, vacker inredning, kroppsvänliga möbler och redskap gör arbetsmiljön bättre.


Utformning av kontor och lokaler Hej och hallå, hoppas allt står bra till där hemma hos er! Idag sitter jag, Anna, och tittar på regler kring hur stora kontor och olika arbetsytor bör vara enligt arbetsmiljöverket och detta är verkligen ett intressant ämne. Ett smart kontor är en långsiktig hållbar lösning. Det bidrar till en bättre miljö genom att utnyttja resurser som kontorsyta, värme, luft, etc.


Afs 2013 3

Det bidrar även till en bättre arbetsmiljö och därmed ökat välmående hos de anställda genom t. Den nya trenden på arbetsplatserna är aktivitetsbaserade kontor där den anställde inte har någon egen plats att arbeta på utan väljer en plats utifrån vilken arbetsuppgift man ska utföra. Det är därför hög tid för branschen att sätta sig in i ändringarna.


Råd vid arbetsplatsens utformning Omorganisationer och förändringar av arbetsuppgifter ställer krav på att utrustningen ska kunna användas på flera sätt och av flera personer. Genom att möbler och belysning medger en hög variationsmöjlighet för den anställde kan man undvika långvarigt sittande och ensidiga arbetsrörelser.


Afs 2013 3

Bland annat kommer nya regler om byggherrars, Bas-P och projektörers ansvar för arbetsmiljön på den färdiga arbetsplatsen och skärpta regler om tillgänglighet. Vi firar Skyddsombudens dag.


Det gör vi för att vi vill uppmärksamma skyddsombuden och synliggöra deras viktiga uppdrag. I år på det aktuella temat arbetsmiljö och utformning av aktivitetsbaserade kontor. Den här formen av aktivitetsbaserat kontor är förstås mer ytkrävande, och därför inte så vanlig idag. Dagens aktivitetsbaserade kontor kallar Susanna Toivanen för Flexkontor, och där kan det ofta bara vara procent av de anställda som samtidigt kan få en egen plats vid ett skrivbord.


Kontoret kommer fortsatt vara ett kontor medan arbetsplatsen är den plats där varje enskild medarbetare både kan och vill utföra sitt arbete på bästa sätt. För att skapa en tillitsfull gemenskap och känsla av samhörighet kvarstår behovet av att omges med andra som delar våra värderingar, vår vision och som förstår det vi vill åstadkomma.


Verksamheter med större risk för personskada, till exem-pel samlingslokaler, hotell och vårdanläggningar, förses med ett mer omfattande skydd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.