måndag 11 mars 2019

Hålla maten varm på bordet

Enklaste: ställ tunna betongplattor, såna man har på utegångar, på en halv decimeter höga klossar av nåt slag. Sedan tänder man ett antal värmeljus under. Bordet måste tåla värme.


Eller: använd fonduegrytor eller glögggrytor med värmekälla under attr servera maten i. Med en jämn värmefördelning och ett effektivt värmesystem garanterar vi att maten hålls varm tills den ska serveras och under servering om man vill det. Med rätt utrustning för varmhållning av mat kan dina gäster njuta av lagomt varma rätter vid t. Hur håller man maten varm på en buffé?


Att arrangera en fest på ett lyckat sätt handlar mycket om logistik. Detta vet de flesta som arrangerat exempelvis ett bröllop eller en större födelsedagsfest.


Mycket kretsar såklart kring det kanske mest centrala vid en större fest, nämligen middagen. På gallrena ställde jag sedan formarna med den varma maten, hade först värmt den i micro eller vanlig ugn. Hoppas att du förstår hur jag menar! Hej, jag undrar hur man på bästa sätt varmhåller mat som lagats någon timme innan.


De som istället vill ha sin mat varm värmer maten och häller den över i en mattermos som helst sköljts med hett vatten innan. På med locket och den håller värmen i 4-timmar.


Med andra ord är det ett perfekt sätt att få med sig varm mat på utflykter där matsäcken tidigare enbart har varit smörgåsar och dryck. Vid 4°C håller sig maten fräsch ungefär dubbelt så länge som vid °C. I frysen (-°C eller lägre) är hållbarheten mycket längre.


Om du ställer in stora mängder varm mat i kylskåpet höjs temperaturen i hela kylen. Det förkortar hållbarheten på alla kylvaror som finns där vilket kan leda till att du måste slänga mat i. Det finns sedan två behållare med en volym på 4ml samt en behållare på 3ml. Varmhåll därför inte mat i onödan. Vacuum Food Jar är tillverkad för att kunna bäras i ryggsäcken utan risk att det läcker vätska.


Dubbla isolerade väggar kommer att hålla maten varm eller kall under många timmar. Det viktiga är att besökare kan hålla avstånd till varandra. Om det är möjligt att utan trängsel och köer låta gästerna beställa och hämta sin mat vid en disk är det OK. Maten måste dock ätas vid ett bord.


Du måste hålla rätter som är redo tidigt varm fram till servering ti eftersom mat som är tillåten att kyla kan tillåta bakterier att växa och leda till matförgiftning. Matlagning flera rätter och att få dem på bordet samtidigt kan vara en verklig bedrift. Låt inte maten stå i bilen. Precis som att maten inte ska stå framme på bordet så ska den inte heller stå i bilen.


Så när du har handlat, susa hem direkt och ställ in maten i kylen. Annars riskerar den att snabbt bli dålig.


Hålla maten varm på bordet

Har du långt hem från affären, ta med en kylväska att lägga maten i på vägen hem. Av Anna-Lena Pettersson.


Fräsch mat – tänk på det här: Håll maten kall från butiken till hemmet, till exempel i kylväska. Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.


Ta inte fram mer mat på bordet än vad som går åt. Mat som åker ut och in. För att all mat på bordet ska hållas fräsch är det bra om du inte lägger upp allt på en gång.


Hålla maten varm på bordet

Fyll hellre på efterhand. Med kylklampar under brickor eller uppläggningsfat håller sig maten kall och god. Hittar du kub- eller krossis i storpack i butiken är det perfekt att använda till buffén.


Hålla maten varm på bordet

Det är också lättare att spara mat som inte har stått framme om det blir mycket över. Skriv små lappar med namnet på varje rätt och ställ ut på buffébordet.


Det brukar alltid vara uppskattat och bra om någon är allergisk mot något. Lägg upp maten i lagom stora.


Bakterier bildas även då maten inte håller rätt temperatur, viktigt att hålla koll på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.