Kombinerad massage- och tensapparat samt muskelstimulator. Stort tillbehörsprogram. Stelkramp är en mycket ovanlig sjukdom i Sverige.
Den orsakas av bakterier och gör att du får ihållande kramper i musklerna. Den kan infektera sår, vanligtvis sker det vid stick- och skärskador av något smutsigt föremål, och tillverkar då AB-toxinet tetanustoxin som påverkar nerverna och orsakar svåra och smärtsamma.
Sporerna kan överleva i miljön i decennier. Obstetrisk stelkramp A34. Annan stelkramp A35. Komplikation av difteri, kikhoste- och stelkrampsvaccin, kombinerat (DPT) Y58.
Smittorisken är hög vid starkt förorenade sår, särskilt vid jordiga sår. Sjukdomen karakteriseras av smärtsamma, krampliknande muskelsammandragningar som först brukar uppträda i ansiktet och nacken, och som sedan sprider sig till övriga kroppen. Du som har följt detta har ett bra skydd mot stelkramp.
Efter barnvaccinationsprogrammet rekommenderas en påfyllnadsdos vart tjugonde år.
Risken för tetanus finns även vid små och obetydliga sår. Vid djur- och människobett är risken för stelkramp näst intill obefintlig men tillfället tas i akt för optimering av skyddet.
Vanligtvis ger man också en dos vaccin mot stelkramp vid vid skadetillfället men den ger inget direkt skydd för den aktuella skadan utan är en förebyggande åtgärd för framtida skydd. Den kommer in i kroppen genom ett sår i huden och börjar där producera nervgifter som ger muskelkramper. Bakterien är vanlig i jord. Smittskydd Stockholms information om stelkramp (tetanus).
Det svenska barnvaccinationsprogrammet erbjuder alla barn vaccination mot difteri, haemophilus influenzae, kikhosta, mässling, pneumokocker, polio, påssjuka, rotavirus, röda hun stelkramp samt mot humant papillomvirus (HPV). Lamm anses vara mycket känsliga för stelkramp. Inkörsporten för bakterien är sår med nekros, främst djupa sticksår som med sin anaeroba miljö gör att bakterien trivs.
Svensk ordbok online. Gratis att använda. T-vaccin för vuxna. Vaccin mot difteri och stelkramp. Förebyggande av stelkramp vid olycksfall.
Här kan du läsa om hur man kan stärka tetanusskyddet vid olycksfall och med vilket vaccinpreparat. Infektionen kännetecknas av uttalade kramper i musklerna och den kan också drabba andningsmusklerna och leda till dödsfall.
Den finns inte i munhålan hos djur.
Den bildar ett gift som blockerar nerver i ryggmärgen och gör att man får kramper i musklerna. Infektionen börjar oftast i ett litet sår som har kommit i kontakt med bakterien, som finns i till exempel jor såväl i Sverige som utomlands. I Sverige anmäls årligen 0–fall av stelkramp.
Samtliga dessa sjukdomsfall kan sägas vara onödiga eftersom vaccinet, som finns tillgängligt sedan många år, är i det närmaste 100% effektivt. I regel drabbas äldre, ovaccinerade individer.
Eftersom stelkramp lätt kan förebyggas med hjälp av vaccination ersätter inte försäkringen kostnaderna om hästen saknar vaccinationsskydd. Tillverkare av vaccin rekommenderar alla olika intervall mellan vaccinationstillfällena, därför är vår rekommendation att följa tillverkarens råd kring hur ofta hästen bör återvaccineras. Den får kramp i hela kroppen och får svårt att äta och svälja. I slutskedet förlamas andningsmuskulaturen och hästen kvävs till döds.
Den kan dock återkomma eftersom sjukdomen finns kvar runt om i världen. För täta boostervaccinationer ökar risken för biverkning ar.
Under särskilda indikationer (till exempel hemorragisk diates) kan diTeBooster administeras djupt subkutant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.