tisdag 7 juli 2020

Positionsljus lastbil regler

Blinkers till bilmärken Alltid 30% lägre pris på skruvat. Fordon får bara visa vitt eller gult ljus framåt. I dagsljus ska du använda halvljus, men du får även använda annat ljus.


Positionsljus lastbil regler

Halvljus och annat ljus får inte användas samtidigt. Olika länder har olika regler vad gäller positionsljus. Du är alltid skyldig att ta reda på vad som gäller i varje land du använder ditt fordon i. I Sverige har vi exempelvis en regel som säger att de bakre ljusen måste vara röda och de främre vita. Ljuset måste även fungera som det ska vid en besiktning.


Positionsljus lastbil regler

Det finns emellertid regler att hålla sig till som att bakre ljusen ska vara röda och de främre kan vara vita eller gula. Bilmodellerna har sina egna typer av positionsljus men självklart kan du även förse bilen med extra positionslyktor om bilmodellen är äldre och inte uppfyller dagens krav.


Installation på lastbilar. Två får vara placerade på taket på hytten och två på skåpet eller påbyggnaden. Dessutom får du ha tre stycken så kallade identifieringslyktor.


När du möter en lastbil i ett backkrön. Då ska du blända av helljuset så fort du ser positionsljusen på taket, eftersom förarhytten är placerad mycket högt i förhållande till personbilar. Har en fundering som jag skulle vilja ha klarhet i: Lätt lastbil modell liten skåpbil.


Storleksmässigt ungefär samma som vw caddy, renault kangoo osv. Släp över t upp till t O. Lagkrav för lyktor På grund av de många och omfattande lagbestämmelserna tar vi här upp enbart de viktigaste bestämmelserna. Positionsljus är viktigt för att låta andra trafikanter veta om att du finns. Lyckligtvis har Swedol ett brett utbud av både halogen och LED- positionsljus till 12V och 24V.


Flertalet är E-märkta (alltså godkända för att användas på allmän väg) och är oftast enkla att koppla in till fordonets befintliga elsystem. Hur får man egentligen montera lamporna då? Det innebär att tre extraljus (som har positionsljus) monterade i mitten på bilen kommer att hamna inom det förbjudna området.


Till och med cyklar har positionsljus, då oftast i form utav av en röd baklykta. Vad är positionsljus ? Ett fordon kan ha två eller flera olika positionslyktor per sida.


Minst en lykta fram och en lykta bak. Tillåtna färger: Vitt framåt, rött bakåt. Känner någon här till reglerna kring positionsljus för personbilar? Jag har tex en kamrat som har 3st extraljus på sin bil.


Dessa x-ljus är försedda med p-ljus av den typen som ser ut som en vit ring runt lyktan. E-godkända och tillverkade av ett välkänt fabrikat. Utöver dessa så finns ju bilens egna p-ljus i huvudlamporna. Lastbil och buss får ha tre identifieringslyktor framtill som visar vitt eller gult ljus framåt.


Lastbil, buss och därtill kopplad släpvagn får ha tre identi-fieringslyktor baktill som visar rött ljus bakåt. Möter du en lastbil i ett backkrön ska du blända av så fort du ser positionsljusen på taket, eftersom förarhytten är placerad högt i förhållande till personbilar. Helljus gör oftast att du ser bättre.


Ibland kan det dock vara tvärt om! Om du kör i kraftig dimma eller snöfall, testa att slå om till halvljus och se om sikten. Detta är EU-regler så Sverige har snällt fått ändra sig.


Positionsljus lastbil regler

Volvos äldre modeller. Vi har ett 60-tal LED positions- och markeringslampor i stort urval för lastbilar, bussar, släp etc. Upp till års garanti. I vårt sortiment hittar du godkända positionsljus till flera olika lastbilsmodeller.


Våra produkter levereras med en garanti som sträcker sig mellan 2-år. Samtliga priser är inklusive moms.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.