måndag 11 november 2019

Lampborstgräs zon

Stråna skjuter upp ur tuvorna och blommorna, som slår ut i augusti-september, sitter samman i dekorativa lampborstformade vippor. De ludna axen ger en brunblå färg med lätt purfärgade borst. Ett vackert och användbart gräs med täta, grönglänsande tuvor av smala platta blad. Vipporna är borstliknande och färgen varierar med sort, från gulvitt till purpur.


Gräset fungerar perfekt som marktäckare men även som solitär i rabatt eller kruka. Gräs har otroligt vackra brun-vit-röda böjda vippor i augusti. Flerårigt gräs som bildar täta tuvor av smala platta grågröna överhängande blad.


Lampborstgräs zon

De klarar sig ibland i de sydligaste zonerna med vintertäckning. Pennisetum alopecuroides, lampborstgräs, är ett underbart höstgräs med sina yviga vippor.


Lampborstgräs zon

Gräsen har länge varit förbisedda i trädgårdssammanhang, förutom som gräsmatta. Detta har ändrat sig rejält på senare år och nu vill allt fler kunna njuta av den skönhet som prydnadsgräsen, med sina skira blomställningar och vackra linjespel, kan ge. Prydnadsgräs ger nya dimensioner i trädgården. Den mindre härdiga, zonsorten ’White Dome’ har mörkgröna blad och rent vita blommor.


Sorterna ’Hameln’ och ’Little Bunny’ finns ganska allmänt till salu i plantskolorna, men tyvärr är de något tveksam härdiga. Sorten ’Annabelle’, zonmed krämvita, stora bollar börjar blomma redan i juli och håller på hela hösten. Den blir upp till m hög och minst lika bred. Så när hösten kom slängde jag bort den.


Vi har olika odlingszoner i Sverige - mildaste zon I till kärvaste zon VIII. Tyvärr hade jag fått felaktiga uppgifter där jag köpte det, och trodde det var en ettårig växt.


Stor variation på bladfärger, ex med gulton, rödton, blåton,silverton eller nästan svart, förutom vanlig grönska. Jag säljer växter: Som är tåliga och bra för vårt klimat (de flesta tål minst zon 6) Många växter är mera ovanliga, en del har fin form på både växt och blad. Denna pin hittades av Sari. Hitta (och spara!) dina egna pins på Pinterest.


Lampborstgräs zon

Vi bor på Hammarrö, zon (2)- det är för det mesta gran och tallskog och siltig sand i backen. En trädgårdsblogg med inspiration om trädgår trädgårdsdesign, trädgårdsanläggning, stenläggning, altan, växthus, pergola och uteplats. Det är relativt blåsigt, Vänern ligger km bort. Några rådjur som är flitiga besökare, mycket sol på den platsen (från kl till 20).


Syrenbuddleja kallas också fjärilsbuske för sin egenskap att locka mängder med fjärilar under sin blomning. Jag har alltid tyckt om träd och perenner i krukor, det är ett enkelt sätt att variera trädgårdens uttryck och grupperar man dessutom krukorna blir det vackra blickfång. Tillagd i din varukorg.


Lampborstgräs, Pennisetum Alupecuroides, hittade jag för ett par år sedan och hade i en kruka, som på bilden ovan. Däremot vill den ha god tillgång på ljus, så solöppna lägen är att föredra.


Själv har jag sett den på fuktängar i södra Japan, där den växte i en vacker kombination med naturaliserad höstrudbeckia (Rudbeckia laciniata), som egentligen kommer från USA. Rödbladig smällspirea Physocarpus opulifolus ’Diabolo’ zon 1-5. Klotnaverlönn Acer campestre ’Naum’ zon 1- 3. Hängsälg Salix caprea ’Pendula’ zon 1-5.


Japansk lärk Larix kaempferi ’Blue Dwarf’ zon 1-4. Den är härdig till zon så det borde fungera bra här hos mig i zon 2-3. Hängfjäderkaragan Caragana arborescens ’Walker’ zon 1-5.


Alla tre rosor är rotäkta vilket jag föredrar då jag anser att de rosor som växer på egen rot är mer härdiga och motståndskraftiga mot sjukdommar. Gillar som du prydnasgräs och har en hel del perenna, men jag har också sått (Yes, t.o.m. jag fixade det!)ett par ettåriga för några år sen. Det var ett rödbladig hirs och så var det ett rosablommigt lampborstgräs - dom blev jättesnygga faktiskt.


Dessa gräs blommar i aug-september så bilderna har inte de fina vipporna som då kommer. Glöm inte kolla så det passar i er zon, hör med närmaste plantskola eller kolla på nätet.


Dessa växer i Botaniska i Göteborg som ligger i zon 1. Feb Buy Chinese silver grass Miscanthus sinensis Gracillimus - Statuesque and with a long season of interest: 9cm pot: £4. Fjäderborstgräs frö. Kanske för att de blir lite extra pampiga när blommorna har blommat över.


Jul The Sunday Gardener provides clear and easy to follow advice on how to grow shrubs, plants and vegetables to help you get the best out of your garden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.