Förbrukar % mindre ström än glödlampor! Sprider ljuset fint!
Jämför priser på möbler, trädgårdsutrustning, belysning m. Så farlig är din lågenergilampa Sedan en tid tillbaka är användadet av kvicksilver förbjudet i Sverige. Men trots det används det giftiga ämnet fortfarande i lågenergilampor, något som upprör miljöexperten Minna Gillberg. Den konsumentinformation som finns på lågenergilampor är närmast skandalös. I bästa fall finns det en överkorsad soptunna.
Enligt min mening borde man ha en dödskalle på dem, för kvicksilver är så farligt, säger Minna Gillberg, Testfakta. Var slänger jag lamporna? Håll centimeters avstånd till lågenergilampor, vars strålning kan vara farlig på sikt. Lågenergilampor kan ge skadlig strålning.
Det rekommenderas i Schweiz efter en ny studie. Det är bra att undvika onödig exponering”, säger man vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten. Kvicksilver är mycket giftigt och lagras i kroppen.
En tesked kvicksilver räcker för att förgifta en medelstor sjö. En varm lågenergilampa är fylld med förångat kvicksilver (gasform), som lätt tas upp av kroppen vid inandning.
En kall lampa innehåller små droppar kvicksilver. Den mycket giftiga tungmetallen kvicksilver riskerar att hamna i naturen på grund av att vi vet för lite.
Ljuskällorna samlas in och transporteras till återvin-ningsanläggning. En lampa som slås sönder sprider kvicksilverångor som är så pass farliga att man bör lämna rummet i en halvtimme medan det vädras ut. Men eftersom mängden är så liten och den totala förbrukningen av fossila elproduktionen minskar då vi byter lampor går den totala användningen av kvicksilver ändå ner.
Kom dock ihåg att lampan innehåller kvicksilver då du återvinner den. Som privatperson kan du lämna farligt avfall från ditt hushåll på Tjörröds återvinningscentral i Höganäs.
En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Enligt en uppskattning hamnar 8-kilo kvicksilver från.
Glödlampor, lågenergilampor och lysrör är dessutom farligt avfall och därför är det extra viktigt att de inte slängs bland de vanliga soporna. Kemikalieinspektionen har därför tagit fram en rekommendation om hur man bör agera för att minska exponeringen för kvicksilver då en lågenergilampa eller ett lysrör slås sönder.
Olika lampor innehåller olika miljöfarliga ämnen, som behöver tas omhand på säkert sätt. Därför är det viktigt att alla lampor sorteras, oavsett sort. Glödlampor innehåller till exempel bland annat bly, vilket är skadlig för miljön.
Lysrör och lågenergilampor innehåller istället farliga ämnen som kvicksilver. Impregnerat virke betraktas som farligt avfall. Tegel, betong, sten, jord och grus lämpar sig väl för återanvändning. Observera att materialen ska vara fria från farliga ämnen.
Oljor, kemikalier, batterier, lysrör, lågenergilampor, målarfärg, lösningsmedel och gasdrivna sprayburkar är exempel på farligt avfall. Sortera det farliga avfallet först Det bästa är att källsortera så mycket det går, men börja med det som är viktigast för miljön - det farliga avfallet. Vanliga exempel på farligt avfall som ofta hamnar i soporna är nagellack, lim, målarfärg, lacknafta, rengöringsmedel och hårspray.
Exempel på elavfall som också ofta hamnar i soporna är leksaker med inbyggda batterier, brödrostar, gamla mobiltelefoner och lågenergilampor. Delbetala i upp till månader. Gratis att använda!
Faran med kvicksilver i lågenergilampor. När man talar om moderna lågenergilampor så är det viktigt att förstå att de inte är farliga att använda så länge som de är hela och väl fungerande.
Men, om lampan går sönder så kan det bli farligt. Alla typer av lampor ska sorteras som elavfall och lämnas till en återvinningscentral.
Detta är bara ännu ett exempel på att lågenergilampor är mycket farliga och man bör vara försiktig med dessa. Tänk bara om en lampa skulle gå sönder hemma och hamna i mattan eller soffan.
Det finns idag energibesparande alternativ till lågenergilampor. Farligt avfall och batterier. Hushåll ska lämna farligt avfall till kommunens återvinningscentraler. Alla verksamheter där det uppstår farligt avfall ska rapportera till det nya registret.
Exempel på farligt avfall är batterier, lysrör, lågenergilampor, elavfall, kemikalier och oljor. Det gäller även de som transporterar, tar emot farligt avfall i insamlingsverksamhet, mäklar eller handlar med farligt avfall eller behandlar farligt avfall.
Rengöringsmedel, sprayflaskor, batterier, lågenergilampor och elektronik är exempel på vanliga produkter i hemmet som ska sorteras som farligt avfall. Rester av målarfärg, nagellack, insektsmedel, mobiltelefoner, trasiga glödlampor och kasserade batterier är alla exempel på farligt avfall.
Hjälp oss ta hand om detta – varje gram betyder mycket för miljön. H1-Hsom anges i bilaga till avfallsförordningen, för att avfallet ska klassas som farligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.