måndag 13 maj 2019

Hur fungerar knx system

Hur fungerar knx system

System Knx von verschiedenen Shops. Ver n Sie, Geld zu sparen?


Med KNX slipper elektrikern dra trådar kors och tvärs för att göra det möjligt att manövrera en rumsbelysning från olika strömställare. Istället dras en enda kabel med fyra ledare (två används, två i reserv). Detta är den så kallade KNX-bussen (grön i figuren).


Hur fungerar knx system

KNX är standarden som stöds av världens ledande tillverkare av elinstallationsmaterial, det bygger på standardiserad kommunikation på ett gemensamt ledningsnät. När apparater talar samma språk finns det inte längre någon ursäkt för att luftkonditioneringen kyler det radiatorerna värmer upp eller att belysningen är tänd när huset är tomt.


Med KNX kan alla funktioner styras och övervakas i ett enda system. Uppbyggnad av linjer och områden i ett KNX-system Strukturera topologin så den följer byggnadsstrukturen på ett logiskt sätt, t ex så kan varje våningsplan få en linje och våningsplanen knyts ihop med huvudlinjen som går vertikalt i byggnaden. Men hur fungerar det?


KNX -bussen (grön i figuren) letar sig runt i huset och samlar in information från alla. Utvidgningen av systemets plattform erbjuder nu en större marknadspotential för såväl offentliga fastigheter som privata bostäder. Genom att behärska KNX-tekniken får vi möjlighet att optimera våra kunders elanläggningar.


I vårt hus hittade gjorde jag all projektering av KNX komponenter, hur vi skulle dra ledningar till varje rum etc. Sedan så gjorde vår elektriker det så att det följer alla standarder etc. Kravet på vår automation var att det ska gå att använda systemet fullt ut med "vanliga" lysknappar och inte massa olika system och appar.


Tausende von Menschen haben den Sale bereits genutzt! Vad kan KNX styra och övervaka? KNX-system består av aktorer eller sensorer som kan styra bland annat fastighetens belysning, uppvärmning och ventilation. Givetvis fungerar det även för hemmets hemelektronik och vitvaror.


Handboken tar fasta på allehanda komponenter och moduler som ingår i KNX - systemet och även hur dess installation skall gå till väga. Dessutom erbjuder handboken ett praktiskt, simpel exempel på hur en KNX -central kan se ut med behövlig utrustning installerad. Programmering och driftsättning sker med programvaran ETSframtagen av KNX association.


Driftsättning och felsökning kan i många fall ske på distans vilket som gör det enkelt för kunden att snabbt få hjälp med ändringar i systemet. Besiktning av en KNX anläggning kräver god insyn i hur systemet fungerar.


Generellt kan man dock säga att i KNX systemet behövs två komponenter. En ingång och en utgån, exempelvis en tryckknapp och en lampa. Mellan komponenterna går busskabeln.


Genom att använda ett konfigurationsverktyg (i KNX heter det ETS) knyter man knappen till lampan och ger den en funktion. Solceller ger mest energi på sommarhalvåret men de slutar inte producera el bara för att det är molnigt eller för att det ligger snö på taket. Hur fungerar solceller under moln och snö? Det behöver alltså inte vara soligt, bara ljust.


En klar sommardag produceras det som mest el. Vilken karakteristik man ska välja beror på i vilken applikation dvärgbrytaren sitter och hur lång och vilken area kabeln har som den skall skydda (utlösningsvillkoret) och om man har krav på selektivitet.


Entdecken Sie uns jetzt! Detta innebär att KNX är en standardiserad variant av industriell, digital kommunikation över buss. Med ”Buss” menas en stomme, över vilken all kommunikation inom systemet flödar och som står som grund för nätverkskommunikationen.


KNX är ett distribuerat system, KNX är ett fältbussprotokoll. Du kan snabbt och enkelt få mycket avancerade funktioner inom till exempel styrning av belysning och markiser, styrning av inomhusklimat, integrerat med olika typer av tidsfunktioner samt funktioner för ökad. Produkten används för integration mot DMX-system där man enbart vill skicka 1-vägs-kommunikation (Kommunikationsriktning: KNX till DMX). KNX-systemet har stor flexibilitet i fråga om tillämpning och anpassning.


Produkten läggs in i ETS genom att använda en Dummyprodukt eller dyl. För att ställa in DMX-konfigurationen krävs en separat konfigurationsmjukvara. Ett KNX-system kan kontrolleras med allt från små 8-bitars kontrollenheter till en PC.


En stor fördel med KNX är att protokollet kan bäras över flera olika media. KNX erbjuder även möjligheten att kontrollera KNX enheter via mobilens kamera (Augmented reality är inkluderat). Man startar en app i mobilen, programvaran känner igen föremål i kameran och överlagrar relevanta UI-element i kamera bilden, typ "KNX Pokemon Go".


Det blir allt svårare att hitta rätt i djungeln av lösningar för smarta hem. För den som letar efter ett system som inte kräver omfattande programmering finns ett svenskutvecklat alternativ. Företaget Compare-IT i Lomma erbjuder sedan ett par år en lösning med färdigprogrammerade moduler som styr elförbrukarna i huset från i elcentralen.


Spela reducerade system på VStorspelaren har i en tidigare artikel beskrivit hur han angriper en Vomgång. Det klarar det mesta som KNX kan. I samma artikel rekommenderar han att man alltid ska spela med hjälp av utskrivna system.


Hur fungerar knx system

Här förklarar vi hur du spelar den typ av reducerade system som Storspelaren berättar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.