tisdag 2 april 2019

Hur reflekteras ljus i en plan spegel

Hur reflekteras ljus i en plan spegel

Stort utbud av väggdekor. Fixa stilen framför en av våra vackra speglar! Upptäck sortimentet på Ellos. Shoppa möbler och heminredning på Ellos. Alltid öppet köp i dagar. Vi har Ljus och världens bästa varumärken till rätt pris. Avbildning i plan spegel. I en spegel reflekteras ljuset så regelbundet att vi ser en bild av de föremål som ljuset kommer ifrån. Reflexionen i en spegel följer samma fysikaliska lag som reflexioner på andra ytor.


Man kan använda detta faktum till att göra en konstruktion som visar hur en spegelbild uppkommer. Buktiga speglar Konkava. När vi studerade hur ljusstrålar reflekterades mot en plan yta såg vi att infallande parallella ljusstrålar var parallella också efter reflexionen. Det måste betyda att varje ljusstråle reflekterats på samma sätt.


En konvex spegel samlar ihop ljusstrålar från ett större område, än en vanlig plan spegel. Då får du en vidvinkel-bild. En konkav spegel samlar ihop ljusstrålana som träffar den. Om du befinner dig längre bort från en konkav spegel än brännpunkten, blir bilden upp-och-ner.


Seendet grundar sig på att ljus som kommer från olika föremål, träffar ögat och ger. Bilden av ett föremål som syns i en vanlig, plan spegel är rätt vänd och av. Reflexion av ljus kan vara en spegling (regelbunden reflexion) eller en diffus (oregelbunden) reflexion (som inte ger någon bild men som kastar tillbaka ljuset ), beroende på ytans egenskaper.


Hur reflekteras ljus i en plan spegel

Beroende på om det reflekterande mediet är dielektriskt eller ledande kan det reflekterade ljuset vara i fas med den infallande vågfronten eller inverterat. En helt blank yta däremot — det kan vara vattenytan på en sjö en stilla morgon, en bit polerad metall, eller en spegel — reflekterar ljuset regelbundet. Tittar du mot en regelbunden reflektion, så ser du därför en bild av det ljus som träffat den blanka ytan — en spegelbild!


Din spegelbild ser ut att befinna sig lika långt in i. Speglar kan dock också vara böjda. De kan bukta utåt och de kan bukta inåt. Det gör att ljuset reflekteras annorlunda och ger både användbara och roliga effekter. Gå in i spegelhuset på Gröna Lund så förstår du.


Vanlig ( plan ) spegel : När det gäller speglar så är vår hjärna inte så smart. Fynda möbler och indredning till rea-priser hos Chilli. Gör årets bästa fyn köp online nu! Här hittar du vårt utbud av hårban smycken, armband och andra tillbehör.


Välkommen in redan idag. Hitta många olika speglar till bra pris. Lägst priser på Ljus spegel Spara pengar nu! Reflektion handlar om hur ljus reflekteras i plana, konvexa och konkava speglar.


Plan spegel Plan spegel I en plan spegel blir bilden lika stor som föremålet. Parallella strålar som träffar spegeln reflekteras. Till skillnad från en spegel utgör en vit vägg inte en helt plan yta. Bild: Konstruktion av en ljusstråle som träffar vatten i 90o vinkel.


Hur reflekteras ljus i en plan spegel

Fysik och kemi - Vetamix : Laborationer: Parabolisk spegel och parabolantenn I den här laborationen bekantar vi oss med reflexionslagen som säger hur ljus beter sig då det träffar en reflekterande yta. Ljustrålarna reflekteras … Slideshare uses cookies to improve functionality and performance, and to provide you with relevant advertising. Hur mycket som reflekteras beror på ytan ljuset träffar.


Detta kan du lätt förvissa dig om genom att sätta upp två stora pappersark, ett vitt och ett svart, på en solbelyst vägg. Tittar du på det vita kan det till och med göra ont i ögonen av allt ljus som reflekteras.


Ljusets reflexionsvinkel är alltid lika stor som infallsvinkeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.