Stort utbud av lampor. Markslöjd till kampanjpriser. Handla tryggt på Chilli. Styr eluttag, lampor etc. Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka 3% i bonuscheckar på allt du handlar. Säkra och snabba betalningar.
När en lampa tänds stiger temperaturen och kvicksilvret förångas, för att till slut fylla lampan med ånga. När lampan efter användning kallnar övergår ångan åter till små droppar och möjligen också i viss mån till amalgam.
Om en kall lampa går sönder sprids kvicksilver i form av små droppar i rummet. Många människor verkar rädda för lågenergilampor på grund av att de innehåller kvicksilver och effekten av detta om en uppvärmd lampa går sönder.
Hur förhåller det sig med konventionella lysrör på dessa punkter? Innehåller de kvicksilver och i så fall hur mycket? Vad bör man göra om ett uppvärmt lysrör går sönder?
En lampa som slås sönder sprider kvicksilverångor som är så pass farliga att.
En enstaka lampa som går i kras är inte någon hälsorisk, anser. De flesta vet att en lågenergilampa (och lysrör) innehåller kvicksilver (gäller ej LED), men vet inte vad man ska göra om en lågenergilampa går. Om däremot en varm lampa går sönder sprids gasformigt, metalliskt kvicksilver (Hg0) i rummets luft. En kall lampa innehåller små droppar kvicksilver.
Om en varm lågenergilampa går sönder Stäng alla dörrar, öppna fönstret och lämna rummet så snabbt som möjligt. Samla ihop resterna av lampan med en kartongbit eller ett styvt papper. I en varm lampa förångas kvicksilvret och fyller slutligen hela lampan. Går en sådan lampa sönder tas kvicksilver i gasform lätt upp vid inandning och lagras sedan i kroppen.
När lampan släckts och kallnar omvandlas ångan åter igen till kvicksilver eller amalgam. På lampförpackningen ska det finnas information om hur många milligram kvicksilver det finns i lampan.
Där ska det också finnas hänvisning till en webbsida där du kan hitta information om återvinning och vad du ska göra om en lampa går sönder. Förbudet gäller även för privatpersoner som säljer varor till exempel på andrahandsmarknaden. Läs mer om reglerna här.
Men eftersom gasformigt kvicksilver lätt tas upp vid inandning ska man ändå vara försiktig, särskilt om en varm lampa går sönder. Använd därför inte dammsugare när du städar upp resterna.
Det finns risk att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det finns olika sätt att undvika att kvicksilver sprids i luften om en lågenergilampa gått sönder.
De varierar beroende på om det rör sig om en varm eller en kall lampa.
Faran med kvicksilver i lågenergilampor. När man talar om moderna lågenergilampor så är det viktigt att förstå att de inte är farliga att använda så länge som de är hela och väl fungerande. Kvicksilvret tar sig inte ut från lampan då den är i helt skick. Men, om lampan går sönder så kan det bli farligt.
LED-lampor innehåller inget kvicksilver eller andra farliga tungmetaller och du behöver därför inte vidta några särskilda åtgärder om en LED- lampa går sönder i hemmet. Tänk dock på att den skall återvinnas och inte slängas i hushållssoporna.
Lampan behöver en särskild armatur för att tändas. Kvicksilverlampa är en ljuskälla av typen gasurladdningslampa. Märkningen och informationen om kvicksilver i lågenergilampor är många gånger obefintlig och på paketen finns det sällan information om vad man ska göra ifall en lampa går sönder.
Rekommendationer när en varm kvicksilverlampa går sönder ! Vad man ska göra om en lampa som innehåller kvicksilver går sönder. Den enda gången du som konsument kan utsättas för kvicksilver är om ljuskällans glas är sprucket eller röret brutet. Om detta händer, följ dessa regler för att minimera exponeringen: Grips inte av panik! Kom ihåg att lysrör innehåller en mycket liten mängd.
De är av typen majskolv och lyser riktigt bra, ungefär som våra 125W kvicksilver av okänd ålder. Nu går det att få tag på Philips LED motsvarande 60W glödlampor för 1spänn på Hemköp.
Har dock inte använt den ännu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.