fredag 8 juli 2016

Ljusstyrka luminans

Dessa begrepp motsvarar inte de fotometriska begreppen med samma namn. Jämför även krominans, som relaterar till färgdelen i videosignalen. Detta begrepp motsvarar inte det fotometriska begreppet med samma namn. Omnämns i dagligt tal ofta som ljusstyrka.


Det är enheten för mängden ljus som belysningen ger ifrån sig. Lumenvärdet påverkas inte av reflektorns yta eller av formen på ljuskäglan.


Ljusstyrka luminans

Ju smalare ljusbild en ljuskälla har, desto längre når ljuset. Luminans har kallats ”det studsande ljuset”. Det är ett objektivt, fysikaliskt begrepp för hur ljus en yta är och avser en ytas ljusstyrka per ytenhet i en riktning. Skillnad mellan Lumen och Lux.


När du köper en lampa är det viktigt att veta hur mycket ljus lampan ger exakt. Ibland anges detta i Lumen och ibland i Lux.


Nuförtiden, när LED-lampor blir allt vanligare är det vikigare att veta antalet lumen en ljuskälla har än antalet Watt, strömmen den förbrukar. Ljusskola - Vi reder ut begreppen lux, lumen, watt etc. I denna ljusskola presenterar vi grundläggande ljustermer och teknisk information om ljus som är viktigt att känna till vid belysningsplanering och ljussättning av butiker, restauranger, privata hem, hotell etc. Beteckning: L, (Lv).


Motsvarar en candela per kvadratmeter. Intensiteten i en viss given riktning betecknas som ljusstyrka. Används om bildskärmar och tv‑apparat­er. En bildskärm har en luminans på 50—3nit, nyare modeller kan ha mer.


Benämningen nit används sällan på svenska. Enhet: candela (cd). Enkelt uttryckt: ljusstyrka är ljusflödet i en given riktning. En ljuskälla strålar normalt ut sitt ljusflöde F olika starkt i flera riktningar.


Då får TV:n bara informationen om luminans ( ljusstyrka ) och inte krominans (färg). Ljusstyrkan kan variera i olika riktningar från en ljus­ källa.


TV:n vet alltså hur starkt bilden ska lysa med en färg men inte vilken färg det handlar om. Lösningen på problemet är att slå samman signalen till en kompositvideosignal.


Ljuset i en LCD-skärm kommer från bakgrundsbelysningen. Datorskärmar produktionen ljus på cirka 3till 4candela (cd) per kvadratmeter (m). Att mäta skärmens ljusstyrka, eller luminans, bidrar till att avgöra vad.


Dock inte vilket ljus som helst. Otaliga experiment med ljus av olika vågläng färg, ljusstyrka ( candela ), belysningsstyrka ( lux ) och luminans ( candela per kvadratmeter ) har visat att helvitt ljus av en viss luminans, är det enda ljus som i medicinsk mening kan påverka den rytmreglerande egenskapen i tallkottkörteln. Att ljusstyrkan avtar med avståndet beror inte på dimma utan på att ljuset sprids över en större yta.


I verkligheten behövs en smogfaktor för att få ett riktigt värde. Likaså, förhållandet mellan ljusflöde och ljusstyrka antar en idealisk reflektor.


Ljusstyrka luminans

Ljus omfattar dagsljus, solljus och belysning och är en av bebyggelsens grundläggande kvaliteter, både för byggnader och utomhusmiljö. Regler om ljus finns i Boverkets byggregler, BBR, som även innehåller regler om utblick i rum där människor vistas mer än tillfälligt.


Ljus är viktigt i bostads- och arbetsmiljön och är av betydelse både ur hälsosynpunkt och för säkerheten. Vanligtvis görs alla belysningsmätningar (ljusflöde, ljusstyrka, belysningsstyrka, luminans o.s.v.) med hjälp av funktionen för fotopisk spektral belysningseffektivitet.


Ljusstyrka luminans

Ljusmätare (LUX) är normalt kalibrerade för fotopiskt seende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.