fredag 16 oktober 2020

Transistor användning

Den fungerar som en varierbar "ventil" som styr en utspänning eller utström baserat på en inspänning eller inström. Det används i stereoförstärkare så det kommer ljud ur högtalarna.


En av de första apparaterna som hade transistorer i sig var radion. Många kallar den fortfarande för ”en transistor”.


Finessen med transistorer är att man via små strömmar genom basen kan styra en betydligt starkare ström som flyter genom kollektorn. Nazisterna trodde inte att man skulle få användning av sådana här maskiner.

Radiomottagaren Regency TR-med fyra transistorer har en stor symbolisk betydelse för transistorns användning inom tekniken. Transistorer används bland annat i förstärkare. När den kom, så ersatte den till stor del rören, eftersom den inte är mekaniskt känslig och därför kan användas i tuffare miljöer än elektronrör - och transistorn är dessutom betydligt mindre i både storlek och effektförbrukning.


Välj i dessa fall en transistor med motsvarande effektreserver. En bipolär transistor är en trepolig halvledar-komponent som kan betraktas som en styrbar strömventil.


Strömmen som kan styras är en likström vilket innebär att styrbarheten inskränker sig till att öka eller minska en ström, det går inte alltså att påverka dess riktning. Den bipolära transistorn består av två pn-övergångar där respektive övergång kan vara förspänd i fram- eller backriktning och på så vis ge transistorn fyra olika arbetsomården. Underhålla en framåtström.


Användning som förstärkare.

I transistorer, en kontinuerlig ingång krävs för att behålla en framström. Even for the same transistor type the terminal assignment can vary (normally indicated by a suffix letter to the part number, q.e. BC212L and BC212K). Samlaren och sändare kan inte elektricitet mellan dem om en elektrisk laddning används till grinden.


I analoga kretsar används transistorer för linjära eller icke linjära förstärkare samt för många andra (mestadels) kontinuerliga funktioner som byggs upp tillsammans med passiva komponenter. Ordet transistor är en sammandragning av transfer-resistor (ung. "överförings-motstånd").


Oftare är det fel av transistorer som orsakas av variation av andra komponenter i kretsen snarare än själva enheten. För reglering av glödljus och elektroniska transformatorer som är godkända för ljusreglering. Nästa steg som drev utvecklingen vidare kom - precis som ENIAC - från USA.


En grupp forskare vid Bells telelaboratorier upptäckte att en liten bit av halvledarmaterialet germanium kunde uppnå samma effekt som ett radiorör. Hur hög överspänning en multimeter kan hantera framgår av vilken kategori (eng. category) den tillhör. Var multimetern ska användas avgör vilken kategori som är nödvändig. Detta eftersom ju närmare multimetern befinner sig högspänning desto större är risken för överspänning (kallas ibland transienter).


På varje batteri sitter det ett litet klistermärke. När klistermärket dras av aktiveras batteriet av syret i luften - vänta därför med att dra bort klisterlappen tills hörbatteriet ska användas. Tänk på miljön och lämna förbrukade batterier till återvinning. Den enklaste användningen av en transistor är som en switch.


Spänning kan tillämpas på mottagaren, men kan inte genomföra denna el till sändaren på grund av halvledande bas i mellan. När en liten ström appliceras på basen, mycket större ström vid kollektorn kan passera genom till sändaren.

En transistor som ursprungligen fungera korrekt kan flyttas så att villkoren är utanför sitt arbetsområde, eftersom motstånd värden ökar tillämpas spänningar och strömmar. Strömskador inom kretsar också kan orsaka skador.


Den stora användningen av transistorer beror på att de är billiga att masstillverka genom högautomatiserade processer som driver ner kostnaden av en enskild transistor till nästan ingenting. En gemensam ansökan för NPN- transistorer är att använda sedan som växlar i kretsar. I hög effekt enheter som motorer och solenoider, kan NPN transistor göras att köras i två lägen, på och av. Så transistorn görs vanligtvis att köra i mättnad läge när och i cutoff läge när OFF.


En transistor är en halvledare, skiljas från ett sugrör i första hand genom dess användning av en fast, icke-rörliga delen att passera en avgift. Föreslå en synonym eller ett motsatsord till transistor.


I en transistor kan en svag elektrisk ström eller spän. Framförallt var den billigare att tillverka än radiorören, vilket gjorde att man hade råd till mer forskning. Den var också väsentligt mycket mindre än radiorören, och det gjorde datorerna både mindre och lättare.


IC-krets (engelska integrated circuit), elektronisk krets där olika komponenter ( transistorer, dioder, resistorer och kondensatorer) tillverkats i samma halvledarbricka, chips, och elektriskt förbundits direkt på brickans yta. Gratis frakt, dagar pengarna tillbaka och 3-års garanti. Thomann - Europas största musikaffär.


Telefoner - för dig med nedsatt hörsel Lättanvända telefoner med förstärkt ljud och med ljussignaler underlättar kommunikationen. Hos oss på earstore.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.