tisdag 17 december 2019

Måla trä utomhus

Måla trä utomhus

Få anbud online från seriösa lokala målare. Helt kostnadsfritt. Det finns flera tillförlitliga sätt att måla trä utomhus. Men vilka för- och nackdelar har de olika metoderna?


Det blir dessutom lättare att måla nästa lager med bra resultat. Det förekommer att trä är grundat på fabrik, ”Fabriksgrund”, eller att virket har strukits i förväg med ren linolja.


Du kan då hoppa över grundstrykning och gå direkt på mellan- och slutstrykning. Denna bruksanvisning gäller målning av ny, obehandlad träpanel. Obehandlad träpanel bryts snabbt ner av solen och bör därför behandlas så snart som möjligt för att få längsta möjliga hållbarhet.


Måla trä utomhus

Träpanel kan laseras, täcklaseras eller täckmålas. MISSTAG NR: 4: Du glömmer att grunda nytt trä. Om du målar på obehandlat trä, till exempel en nyligen uppsatt gavelbeklädna så är det frestande att bara lägga på ett laget färg.


Den torra sommaren säkerställer att fukthalten i träet inte är för hög, så att färgen vidhäftar ordentligt. Måla träet på sensommaren. Genom regelbunden behandling kan dina utemöbler klara sig längre. Vårda, fräscha upp och måla dina trädgårdsmöbler med Bestå Fönsterfärg för bästa resultat och längre hållbarhet.


Nya ytor ska helst åldras före målning. När du målar på nytt trä behöver du inte tvätta.


Obehandlat trä, det vill säga trä som stått obehandlat ett tag ska tvättas, borstas och eventuellt slipas för att få en jämnare yta. Tvätta på samma sätt som beskrivs ovan för tidigare målade ytor.


Måla trä utomhus

Det innebär att träet kanske inte torkar på en natt i fuktigt väder. Börja först på förmiddagen. Det är en bra idé att måla sedan solen har haft möjlighet att skina på träet.


Då undviker du fukt och dagg. Oavsett om du ska måla obehandlat eller tidigare målat trä, är det viktigt att du ger färgen förutsättningar för att fästa. Den viktigaste är ett rent och torrt virke. Om det obehandlade träet har stått oskyddat en längre tid har ytskiktet börjat brytas ner.


Med ett fasadskydd kan du måla året om. Nuförtiden finns det lösningar som gör att du kan måla utomhus, trots att vädret inte blev som du tänkt dig.


Genom att hänga upp ett väderskydd på husets långsida och gavel får du ett tätt skydd mot väder och vind. Sensommaren är rätt tidpunkt för dig att måla träet utomhus.


Trä utomhus ytbehandlas i skyddande och dekorativt syfte. Utemöbler i trä bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker av torka. Genom att täckmåla utvändig panel får du ett resultat som skyddar träet och som varar länge.


Ytbehandling och träunderlag ska kunna samverka under lång tid. Första strykningen med slamfärg kan du späda färgen med upp till procent vatten.


Trä får utstå med mycket när det används utomhus. Om din träfasa trädgårdsskjul, trädgårdsmöbler eller träterrass ska förbli vacker under lång tid måste du se till att skydda det mot sol, regn, vind och frost. Här får du bra tips och beskrivning på hur du målar om ett gammalt golv och även hur du gör med målade trägolv som är målat tidigare. Vilka material du kan spraymåla har i stort sett inga begränsningar.


Inomhus och utomhus går lika bra och vanliga föremål är krukor, ljusstakar, skålar, beslag, lampor, handtag liksom cyklar, mopeder och hjälmar. Det är ett bra sätt att göra sina saker mer personliga och unika.


En spraymålad cykel kan bli hur läcker som helst. Något skydd måste finnas.


Dock måste omålat trä skyddas på något sätt så att det inte står oskyddat över vintern, eftersom fukt och snö då kan göra att träet blir så fuktigt att det börjar ruttna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.