torsdag 12 december 2019

Lysdiod nobelpris

Blå lysdioder sprider nytt ljus över världen. I Alfred Nobels anda går priset till en uppfinning av största nytta för mänskligheten: tack vare den blå lysdioden kan vitt ljus skapas på ett nytt sätt.


Idag tillverkar Nichia främst vita lysdiodslampor för belysningsändamål, lösa halvledarbrickor och olika fosforescerande material. Den nobelprisbelönta upptäckten har emellertid inte ett dugg med lysdiodslampor att göra, mera än priskommitténs uttalande att de blå lysdioderna möjliggjort energibesparande vita ljuskällor.


Den mysiga tv-soffan blir lite mysigare när man kan dimma ner med en ledbelysning, och sköna dubbelsängar blir ännu skönare om man har rätt belysning i sitt sovrum. Vetenskapsakademiens Staffan Normark när presskonferensen inleddes i Vetenskapsakademiens klassiska. Den revolutionerade tekniken ger möjlighet till mer. Lagerstatus I lager Köp.


Led 5mm RGB ( Röd.Grön.Blå ) 20mA 4. Elfa Distrelec Sverige har ett stort sortiment av Lysdioder. Lysdiod (eller LE från engelskans Light Emitting Diode) är en ljuskälla baserade på halvledarmaterial som utstrålar inkoherent ljus inom ett smalt ljusspektrum då elektrisk ström flyter i framåtriktningen.


Men en artikel i den amerikanska nyhetssajten Semiconductor Engineering beskriver hur två amerikaner utvecklade en blå lysdiod två decennier före japanerna. De belönas för att ha uppfunnit en ny energisnål och miljövänlig ljuskälla – den blå lysdioden (LED).


Lysdiod nobelpris

Nobelpris i fysik för blå lysdiod. De tre får priset för uppfinningen av effektiva blå lysdioder vilka möjliggjort ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor. Ett japansk-amerikanskt forskarlag tilldelas årets nobelpris i fysik för utveckling av blå lysdioder, rapporterar flera medier. Trion hade i slutet av 80-talet uppfunnit ”effektiva blå lysdioder som gjort ljusa och energisnåla vita ljuskällor möjliga”.


Hiroshi Amano vet mer än de flesta om det här. Med andra ord låg Amano och hans kolleger bakom ledlampan. Från början fanns enbart röda, gröna och gula lysdioder. Tre japaner belönas för uppfinningen av LE den blå lysdioden.


För ett antal år sedan uppfanns de blå lysdioderna. Lysdioden har på väldigt kort tid gått från att vara en lustig liten tingest till något som lyser upp mycket i våra liv – från bilar och butiksskyltar till sport­evenemang och de jättebildskärmar som numera sitter på husväggar i alla större städer.


Det svenske videnskabsakademi har i dag tildelt dette års nobelpris i fysiktil tre japanske forskere for opfindelsen af effektive blå lysdioder, som har gjort det muligt at fremstille energibesparende hvide lyskilder. Fantastiskt, otroligt, sade en lycklig Nakamura över en dålig linje innan samtalet avslutades. Till skillnad från andra ljuskällor, där en stor del av energin blir spillvärme, omvandlar lysdioden elektricitet direkt till ljuspartiklar.


Shuji Nakamura, der nu arbejder i USA. Deras upptäckt har skapat många fördelar, men den främsta är att man med det blåa ljuset kan framkalla ett vitt ljus, något som inte hade varit möjligt utan det blåa. Ta de lösa kablarna och fäst vid en lysdiod. Kabeln från zinkblecket ska fästas på det längre benet på lys - dioden, och kabeln från kopparblecket ska fästas på det kortare benet.


Om alla kopplingarna är rätt, bör lysdioden lysa. Elion, Libby och Arrhenius. Mät sedan spänningen i citronbatteriet (i volt) med hjälp av en. Lysdioder, glödlampor och lysrör kan alla sättas in i befintlig armatur tillverkade för den traditionella glödlampan.


Det finns också särskild armatur för lysdioder. Däremot kan det bli problem med att byta ett lysrör mot lysdiod i lysrörsarmatur. Då måste glimtändaren tas bort och CE-märkningen upphör. På onsdag delas årets nobelpris ut.


Varje lysdiod lyser väldigt smalbandigt och det det blir väldiga problem, jämför med gamla 3-pulvers lysrör mot dagen full-färgs med ljuspulver. Med de nya LED-lamporna har vi fått hållbarare och effektivare alternativ till äldre ljuskällor. Därför väntar kanske inte förhandstippade Ching Tang och Steven van Slyke, som uppfunnit den organiska ljus-emitterande dioden, vid telefonerna när.


Lysdiod nobelpris

Pristagarna har uppfunnit en ny energisnål och miljövänlig ljusskälla - den blå lysdioden LED. Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.


Lysdiod nobelpris

Mänsklighetens största nytta är en utställning som visar hur vetenskap, litteratur och fredsarbete utvecklar och förändrar världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.