måndag 16 december 2019

Lanternor regler

Allt från leksaker till barnen till verktyg som får din trädgård att blomstra. Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka 3% i bonuscheckar på allt du handlar. Ska du ut och resa?


Finns lanternor ombord skall de även tändas vid nedsatt sikt, som vid t. Båt som enbart används i dagsljus behöver inte vara utrustad med lanternor. Regler för lanternor på fritidsbåtar.

Föreskrivna lanternor enligt svenska och internationella regler. Enligt EU:s uppfattning är det inte tillåtet att ha ett generellt förbud mot körning med vattenskoter. Vattenskoterförordningen tillämpas därför inte. Båt som används endast i dagsljus behöver inte vara utrustad med lanternor.


Inom luftfarten placeras lanternorna på ett liknande sätt som inom sjöfarten, med en röd lanterna på främre delen av den vänstra vingens ända, en grön på den högra vingens och en vit så långt bak som möjligt på stjärten eller vardera vingens ända. Lanternor inom luftfart. Maringuiden Nordic AB. Transportstyrelsens sammanställning av regler för lanternor.


Sjöfartsverket har tydliga regler för hur du ska föra lanternor - du ska ha en vit lanterna i aktern, en röd och en grön på babords respektive styrbordssidan.

För båtar upp till 12m. Spänning 9-33V, Effekt 1. Regel - Bogering och puffning G. Ett svårupptäckt, delvis nedsänkt fartyg eller föremål 25m bre vit runtlysande lanterna i (eller nära) början och slutet. Synliga minst nm.


De fartygsljus och signalfigurer som föreskrivs i dessa regler ska uppfylla bestämmelserna i annex till dessa regler. Här bringar vi klarhet. Godkänt för segelfartyg under meter enligt regel 25).


Strömbesparande och ingenting skymmer den, Vindexen sitter nämligen ovanpå lanternan. Vid motorgång används en vit runtlysande lanterna i masttoppen såsom topp och akterlanterna. Det betyder att den som kör vattenskoter har lika stort ansvar som övriga sjötrafikanter att följa de regler som finns och att känna till vilka regler som gäller.


Alla bestämmelser kring nykterhet, fartöverträdelser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller för såväl vattenskotrar som för övriga båtar. Sjövägsreglerna, de internationella sjövägsreglerna eller internationella sjövägsregler till förhindrande av kollisioner till sjöss är regler enligt den konvention som reglerar fartygs skyldigheter vad gäller undvikande av kollisioner.


De vanliga ljusen visar åt vilket håll fartyget rör sig. Normal ljusuppsättning på en båt är sidolanternor och akterlanterna.


Se till att du har rätt uppsättning lanternor och att dessa också fungerar. Gör det till en rutin att alltid se över funktionaliteten. Undersök lanternorna.


I bland kan det vara svårt att se lanternorna i dagsljus.

Det är en god idé är att kontrollera dessa inför färd i skymning eller i mörker. Därvid utdelades sammanlagt 9anmärkningar.


Rapporter skrevs och sändes till berörda tillverkare, försäljare, båttidningar, Sjöfartsverket, Konsumentverket, försäkringsbolag osv. Granskningen utfördes av Tekniska Kommittén inom Svenska Kryssarklubbens.


Rodd- och segelbåtar under meters längd som av praktiska skäl inte kan föra lanternor får istället ha en lampa eller tänd lykta med vitt ljus. Ett fartyg under rodd får visa de fartygsljus som föreskrivs för segelfartyg i denna regel. Jo, ja läste det där med topp och akter i en lanterna, både i ditt inlägg Herr Q och i sjövägs reglerna.


Får se hur jag gör med det. Polisen och kustbevakningen kan utöva tillsyn över reglerna i sjötrafiklagstiftningen. Detta följer bland annat av kap 3§ sjölagen.


Kommuner kan tillämpa miljöbalkens bestämmelser om bland annat buller, vilka kan aktualiseras i vissa fall. Naturvårdsverket har inget myndighetsansvar rörande sjötrafiklagstiftningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.