torsdag 2 maj 2019

Utrymningsskyltar krav

Risken för skador minskar ju tidigare faran upptäcks, genom till exempel larm som varnar. Personalen behöver känna till riskerna vid en utrymning och vad de ska göra. Det ska som regel finnas minst två utrymningsvägar.


För att byggnaden skall kunna utrymmas måste utrymningsvägen vara säker och möjlig att använda. Det ställer krav på framkomlighet och gångavstånd i och till utrymningsvägarna. Det grundläggande kravet för utrymning är att de personer, som vistas i en byggna eller annan anläggning, vid brand ska kunna utrymma till säker plats innan kritiska förhållanden uppstår.


Utrymning till en så kallad säker flyktplats kan också ske. Regler för hur utrymningsvägar ska utformas finns i Boverkets Byggregler (BBR). I regel ska det finnasminst två av varandra oberoende utrymningsvägar. Dörrar och grindar för utrymning ska normalt vara utåtgående i utrymningsriktningen.


Syftet med boken är att ge en vägledning i utformning och placering av utrymningsskyltar och nödbelysning för att kunna säkra en väl fungerande utrymning. Innehållet i boken utgår från föreskrifter och allmänna råd i de lagar och regelverk som ställer krav på vägledande markering och nödbelysning.


Arbetsmiljöverkets regler gäller för skyltning i Sverige. Enligt dessa (AFS:er) skall man använda ”PIL NED” för att visa att man skall ta sig rakt fram, t. I Europa finns annan skyltning för att visa att man skall ta sig rakt fram, ”PIL UPP”, men dessa skyltar får ej användas i Sverige.


Samtidigt så får vi inte glömma att dessa krav är minimikrav. Det är viktigt att det är behoven som anger hur säkerheten skall utformas.


Desto snabbare man kan utrymma en lokal, desto snabbare kan räddningstjänsten göra en insats. Samma krav gäller varje bostads- eller arbetsrum som är inrett på vinden i sådan tvåvåningsbyggnad som inte är brandsäker eller brandhärdig.


Från varje bostads- och lokallägenhet där personer vistas mer än tillfälligt skall det med undantag enligt :2– finnas minst två av varandra oberoende. En synlig skyltning gör att du inte slösar tid på att leta efter utvägen samt minskar risken för att drabbas av panik i en nödsituation. Nöd- och utrymningsskyltar visar den snabbaste vägen till räddning.


Utrymningsskyltar krav

Med tydliga pilar guidas man till närmsta nödutgång eller återsamlingsplats. Ett felaktigt e-postadress, användarnamn eller lösenord har angetts. Du kan logga in med ditt användarnamn i stället för e-postadress om detta fel uppstår igen.


Utrymningsskyltar krav

Denna lag kan, mot bakgrund av brandskyddet, även användas för att ställa krav på hur en byggnad används och på den verksamhet som finns där. I denna broschyr är det främst lagen om brandfarliga och explosiva varor som är berörd.


Det finns också lagar som reglerar särskilda ris-ker. För studentbostäder är kraven på areor och inredning lägre än för övriga bostäder i Boverkets byggregler, BBR.


Det innebär att en studentbostad kan ha mindre boarea än övriga bostäder. Det handlar om bostäder enbart avsedda för studenter vid universitet eller högskola. Vilka skyltar får man lov att använda i Sverige för att skylta en utrymningsväg?


Nödskyltar Rektangulär eller kvadratisk form. Vit symbol på grön bakgrund. Enligt dessa är det krav på att utrymningsvägar, brandredskap, första hjälpen-utrustning och risker skall vara uppmärkta.


Utrymningsskyltar krav

Skyltar med pil kan vara spegelvända. Föreskrifterna anger också hur skyltarna skall vara utformade.


Sedan dess har kravet varit oförändrat (förutom att vissa verksamhetsklasser delats upp och lagts till) och utgör alltså det som finns förtecknat i rubriken BBR text. I samband med att BBRAD infördes tillkom även en rekommendation i denna skrift att gångavstånd till utrymningsväg inte bör överstiga meter.


Ofta är kunskap, organisation och erfarenhet mycket viktigare än brandredskap och andra tekniska skydd. Vanligen så är utrymningsskyltarna dock efterlysande, dvs de har laddats av andra ljuskällor. Skylt nödutgång kan rädda ditt liv, spara inte in på den lilla kostnaden som detta innebär. För hus med mer än åtta våningar finns oftast bara en utrymningsväg.


Då ställs särskilda krav på trapphusets utformning för att förhindra att rök- och brandgaser sprids. För att komma in i trapphuset måste förutom lägenhetsdörren ytterligare en dörr passeras.


En utrymningsplan visar utrymningsvägar, instruktion vid brand (eller annan fara som gör att man behöver utrymma), placering på släckredskap och information om återsamlingsplats, dvs var man ska samlas i väntan på räddningstjänsten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.