onsdag 14 november 2018

Mekaniskt frånluftssystem

Ventilationsluften fläktas ut ur huset, men tilluften får leta sig in av sig själv. Ett mekaniskt frånluftssystem har en fläkt som leder ut frånluften – F-system. Vid mekanisk frånluft är det möjligt och mycket vanligt att man även har värmeåtervinning. Tilluften kommer in genom ventiler som sitter i väggen, bakom elementen eller i fönsterkarmen.


Frånluftssystem kan kombineras med exempelvis en frånluftsvärmepump för att återvinna en del av den värme som leds ut med ventilationen – FVP-system. Mekaniskt frånluftssystem typ F Den gamla luften sugs ut genom takhuv eller via ett galler med hjälp av en fläkt och på så vis så drar systemet in ny luft genom ventilerna. Har man självdrag och vill förbättra sin ventilation så är detta ett vanligt sätt att lösa det på.


F-systemets funktion i princip Fläktstyrd frånluft, som brukar kallas F-system, är precis som namnet säger. När det gäller mekanisk ventilation finns det tre olika system: frånluftsventilation, till- och frånluftsventilation och FTX-ventilation. Frånluftsventilation innebär att systemet suger luften ut ur huset. Då skapar fläkten ett undertryck och utomhusluften söker sig automatiskt in i huset via ventiler och andra otätheter.


Mekaniskt frånluftssystem

Man eftersträvar idag mer kontrollerad ventilation och den enklaste formen är ett mekaniskt frånluftssystem, som är populär eftersom den är billig och enkel att installera. Man har då anslutit utsugspunkterna i kök, badrum, wc, klädkammare etc. Svara Nytt ämne Sök i ämne.


Mekaniskt frånluftssystem

Här får luften hjälp att komma ut med en fläkt vilket ger omsättning på luften oavsett årstid. In kommer luften via ventiler och springor.


Mekaniska frånluftssystem blev vanligt i nya bostäder i början av 70-talet. En typisk installation är en central frånluftsfläkt på vinden, i en huv på taket, eller i ett skåp över köksfläkten. Från fläkten går det kanaler till kök och våtrum, och den fuktiga, förorenade och förbrukade luften ventileras ut.


Aerecos behovsstyrda, mekaniska frånluftssystem (F-system) är vanligast i bostadshus, men kan också installeras i kontors- eller skolbyggnader. Systemet kombinerar låg energianvändning och bra inomhusluftkvalité genom en mycket prisvärd lösning.


Den är enkel att installera vid både nybyggnation och renovering. Lösningen ger även möjlighet att använda en frånluftsvärmepump för värmeåtervinning.


Inomhusluften (frånluften) sugs då ut med hjälp av en fläkt genom kanaler från kök, ba toalett och tvättstuga. Självdragsventilation som inte är fläktdriven. Du kan läsa mer om systemen och hur du kan välja när du renoverar eller bygger nytt. Mekanisk från och tilluft med återvinning (FTX) Den mest avancerade formen av ventilationssystem i bostäder är ett från och tilluftssystem med värmeåtervinning.


Här finns ett antal värmeväxlare att välja mellan. Ett stabilt, flexibelt och kostnadseffektivt system.


Därför har många villor mekaniska frånluftssystem, där inomhusluften (frånluften) sugs ut med hjälp av en fläkt genom kanaler från kök, ba toalett och tvättstuga. Ventilationssystemet är ett mekaniskt frånluftssystem med centralt placerade fläktar på vinden som ständigt suger luft från våra lägenheter Fläktarna är tryckstyrda med varvtalsreglering som anpassas till ventilationsbehovet.


Intag av uteluft (tilluft) sker genom ventiler ovanför fönster och via skafferi i förekommande fall. För den som har möjlighet är ett mekaniskt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning det absolut bästa sättet att sköta ventilationen i sitt hus. Man suger då ut oren och fuktig luft ur kök och badrum och tillför frisk luft till övriga rum. Inne i aggregatet tas den varma luften tillvara i en värmeväxlare.


SBN -67) införde de första kraven på mekanisk ventilation. Mekanisk till- och frånluft. Här handlar det framför allt om att installera ett mekaniskt frånluftssystem. Ibland kan det räcka med att att rensa befintliga kanaler och öppna frånluftventiler.


Mekaniskt frånluftssystem

Det var först när den s. Fördelen är en måttlig kostnad och att ett frånluftssystem ökar luftomsättningen mycket effektivare än självdrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.