tisdag 13 november 2018

Hur påverkar glödlampan miljön

De så kallade lågenergilampor som skulle ta över från glödlampan, innehåller den farliga tungmetallen kvicksilver. Råkar man ha sönder en varm lågenergilampa, kan kvicksilvret tas upp av kroppen vilket i värsta fall kan leda till kvicksilverförgiftning.


När man slänger en glödlampa hamnar den på metallsepareringen. Glaset hamnar på soptippen där sopbergen blir allt större.


Alltså är glödlampan också dålig för miljön när man slänger den, men vid den punkten är det ganska ofarligt om man ser på det som händer vid tillverkningen och användningen av lampan. Den svåraste var hur glödlampan påverkar miljön.

Vårt syfte är att undersöka hur glödlampan har utvecklats genom åren. Det är bra för miljön då lågenergilampors miljöbelastning till - sker via. Innan glödlampan uppfann han fonografen som är en enkel sorts grammofon. Hur mycket pengar Thomas än fick för sina uppfinningar jobbade han inte för.


Den gamla glödlampan är sönder och nu är det lågenergilampa som gäller. De gamla glödlamporna håller på att förbjudas, något som EU. Lysdioder är ur flera aspekter bättre för miljön än glödlampor och lysrör.


Glödlampor har en relativt låg verkningsgrad och förbrukar mycket elektrisk energi i förhållande till det ljus de ger. Detta har fått flera länder att förbjuda glödlampor i syfte att spara energi.

Syfte: Jag har valt att skriva en uppsats om glödlampan eftersom jag tycker det är väldigt intressant eftersom Tomas Edison uppfann en av världens största uppfinningar. Lämna dina glödlampor, lågenergilampor och lysrör till återvinningscentralen.


De innehåller farliga metaller som tas omhand. Släng inte skräp i naturen och plocka gärna upp skräp du ser ute. Lämna in dina gamla däck till däckhandlaren när du köper nya däck.


Städa helst utan kemikalier, t. Det betyder att det spelar stor roll vad och var du handlar, vad du äter, hur du reser, vilken temperatur du har inomhus och hur mycket du använder lampor, datorer, hushålls-maskiner med mera. Om du sparar el slipper vi importera energi från kol- och oljeeldade kraftverk.


Dessutom får du själv lägre. Det här faktabladet handlar om hur miljön påverkas av klädtillverkning. Det krävs stora mängder kemikalier, vatten och energi för att framställa fibrer, färga och tillverka tyger och transportera kläder. Kvävenedfall påverkar vegetationen både på land och i vattnet.


Artsammansättningen både på land och i vattnet förändras då arter som trivs i kväverik miljö breder ut sig på andra arters bekostnad. Du kan söka information om hur ditt läkemedel påverkar miljön. Du kan se om läkemedlet bedöms vara persistent, det vill säga har svårt att brytas ner i naturen.


Läkemedel påverkar olika processer i vår kropp, vanligen genom att de mer eller mindre specifikt binder till olika proteiner, t ex receptorer eller enzymer. Många av dessa proteiner återfinns även hos andra arter, särskilt andra ryggradsdjur som är relativt närbesläktade med oss, t ex fisk. I denna miljö är det möjligt att studera hur olika lösningar kan samordnas i utvecklingen av hållbara system.


De flesta städer har en gemensam kärna av miljöproblem att ta itu med: dålig luft, trafikproblem, höga bullernivåer, utsläpp av växthusgaser, byggnader med dålig prestanda, generering av avfall och avloppsvatten.

All gruvverksamhet påverkar miljön. Hur mycket miljön får påverkas regleras av lagen, som finns för att skydda natur, ekosystem och oss människor. Miljöpåverkan från en gruvverksamhet kan variera, främst beroende på vilket material som bryts och hur avfallshanteringen görs.


Förutom vårt genetiska arv så påverkas våra egenskaper (både fysiska och psykiska) av den miljö som vi lever i. Den påverkan som miljön har på oss kan vara biologisk eller social. Med biologisk miljö menar vi de saker i vår miljö som rent fysiskt påverkar vår kropp och vårt psyke exempelvis alkoholintag, virusinfektioner, mat vi stoppar i oss eller solljuset som träffar vår hud.


Hur påverkar internethandeln miljön ? Den digitala utvecklingen har sina för- och nackdelar. Kanske trodde man att.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.