SVT - Dokument Utifrån - The Light Bulb ConspiracyMr. Bland annat påvisas hur det finns glödlampor som lyst i åtminstone 1år.
Den här dokumentären berättar historien om hur de produkter du köper är designade för att gå sönder, så att du ska köpa nya. Vem bestämmer hur länge en skrivare ska fungera? Hur drabbas Ghana av i-ländernas slit-och-släng kultur? Hur försöker John Thackara bekämpa planerat åldrande?
Glödlampskonspirationen är cirka minuter lång och ni hittar den hos SVT Play på länken nedan fram till och med den juni. Hur arbetar Philips idag med sina glödlampor? Hur kan industrin inspireras av naturens kretslopp?
Vad innebär ett nerväxtsamhälle? När de sedan går sönder förväntas konsumenterna köpa nya varor. Det är sällan jag blir riktigt, riktigt arg. Miljontals gamla datorer skeppas tvärs över klotet för att dumpas istället för att lagas.
Vodeville söker hos alla filmtjänster åt dig. Handling: This is the story of companies who engineered their products to fail.
Många av de apparater vi köper är konstruerade att bara hålla en viss tid - sedan slutar de fungera. Detta är inget som tillverkarna vill låtsas om. Apples hyllade produkter. GLÖDLAMPSKONSPIRATIONEN.
Martina Thun, Kodjo Akolor och Hanna Hellquist. Ladda ner (min, MP3) Min sida. Plats Stockholm Registrerad. Har aldrig varit så arg på en dokumentär. Skojar dem med oss, vi köper saker som är. Handlar om vårt konsumtionssamhälle och hur prylar tillverkas för att gå sönder. Etikett: glödlampskonspirationen. Vad betyder planerat åldrande? Planerat åldrande betyder att en produkt är gjord att gå sönder (eller bli inaktuell) i förtid.
Idag vill jag rekommendera dokumentären om ”planerat åldrande”, glödlampskonspirationen. Hur man förkortar livslängden genom att redan från början göra den av sämre kvalité så vi kan köpa en ny pryl. Nyligen så har dokumentären glödlampskonspirationen sänts på SVT, som handlar om det planerade åldrande som finns inbyggt i många prylar, vilket gör att de går sönder tidigare än de skulle behöva göra.
Och som lök på laxen slänger vi också in ordet ”konsumtionssamhället” som låter så där härligt läskigt. Så hette dokumentärfilmen om planerat åldrande hos förbrukningsvaror som helt ändrade tillvaron för civilingenjören Linn Frisinger och journalisten Nadja Forsberg. Vi insåg att nylonstrumpor, som ju alla kvinnor använder, är en riktig miljöbov. Vi framstår som foliehattar som snackar eljusspår nu.
In skall istället LED belysningar. Men det är faktiskt dags. Dokument utifrån visade för några år sedan en dokumentär om just planerat åldrande men namnet glödlampskonspirationen där man visade det första tydliga tecknet på planerat åldrande. Låt andra pedagoger ta del av det som sker i ditt lärande Vilka möjligheter ser jag i mitt klassrum och hur möter jag dessa?
Varje år produceras miljarder par strumpbyxor för att användas ett fåtal gånger och sedan slängas i soporna. Detta bidrar till att textilindustrin är den näst mest förorenade industrin i världen.
Linn Frisinger, medgrundare till Swedish Stockings lanserade 100% hållbara strumpbyxor med en vision att ändra strumpindustrin. Det här är hennes resa från dröm till verklighet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.