fredag 7 april 2017

Måste man grundmåla inomhus

De vanligaste underlagen vid målning inomhus är väggar, tak, snickerier, element och golv. Alla dessa ytor fräschas upp med jämna mellanrum, men man slarvar ofta med underarbetet. Att grundmåla väggar rekommenderas, men är inget måste ! För att ta rätt beslut, borde du testa hur bärkraftig ytan är och hur bra den suger upp.


Ytorna måste vara fria från damm och lösa partiklar. Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. Måla väggar inomhus ? Här hittar du bra tips och beskrivning på hur du målar om redan målade väggar inomhus samt material och verktyg du behöver. Hittade den här rejält gamla tråden men frågan kvarstår.


Varför grundmåla inomhus ? Min fundering gäller inomhus. Ibland har jag blivit tipsad om att grundmåla med en billig täckfärg, ibland något utspädd. Vräka hyresgäst på dåliga grunder?


Måste man verkligen grundmåla vägg? Om oljan sugs in inom en halvtimme, så måste man grundmåla ytan innan man kan måla med den matta färgen. Exempel på underlag som man vanligtvis måste grundmåla först är härdad torr puts, trä, gips, byggskivor, papp och äldre papperstapeter, samt ytor som är målade med lim, emulsions och temperafärger.


Och följdfrågan blir ju då om man behöver grundmåla, när det är så gott som nya och. Håller på o hjälpa en vän till mig med en trappa inomhus i ett hus.


Måste man grundmåla inomhus

När man målar tak och i synnerhet ett spänntak så måste man lägga på flödigt med färg, om du "snålar" med färgen så blir taket flammigt direkt. Ja ytan måste grundmålas med Naturum Lasyrgrund Färgbygge Naturum Bivaxlasyr används på ytor av trä, puts, betong eller gips som först har grundmålats med Färgbygge Naturum Lasyrgrund. Nej inte allti men du bör testa väggens uppsugningsförmåga.


Spreja vatten eller tryck en blöt svamp mot väggen. Om vattnet sugs upp snabbt så har väggen stor uppsugningsförmåga. Då bör du grundmåla först, annars kommer slutresultatet bli ojämnt.


Kontrollera att tapeten sitter fast på väggen, annars bör du dra ner dem helt, grundmåla en gång med tapetgrund. Det kan uppstå blåsor efter grundning, dessa försvinner vanligtvis efter att färgen torkat.


De blåsor som inte försvinner måste skäras bort och ojämnheterna som uppstår spacklas. Börja med att måla ytan närmast väggen med pensel då den är svårt att komma åt med roller.


För att slippa skarvar ska du alltid måla i ljusets riktning, det vill säga måla från fönstret och in mot mitten. Underlaget måste vara fast och rent innan du sätter igång med målningsarbetet.


Limfärg är vattenlöslig och användes fram till 60-talet. Har en vit sprutlackerad innerdörr som jag vill penselmåla.


Måste man grundmåla inomhus

Det finns massor av tipsare som påstår att man inte behöver sandpappra alls. Det finns också flera färger som det står på att slipning inte är nödvändig. Men det är ett måste ! Sandpappra alla ytor, men var försiktig så att du inte förstör ytan. Förarbetet är avgörande när du ska måla fönster.


Måste man grundmåla inomhus

I Anzas steg för steg guide kan du läsa allt du behöver veta för att måla fönster med bästa resultat. Innerdörrarna är ej original men vi funderar på att måla dem med linoljefärg för att få en äldre känsla. Om du vill ha bra resultat.


Dörrarna är nu klarlackad furu som gulnat. Träspackel används till exempel till golvlistor, dörrar och möbler. De har mindre bindemedel och är mer lättslipat. Man måste oftast grundmåla på träspacklet då det annars kan uppkomma matta fläckar som sedan kan vara väldigt svåra att dölja eller få bort.


Grundarbetet är viktigt för att få ett bra resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.