tisdag 27 december 2016

Gatubelysning historia

Kr i Andalusien, Cordoba, Kairo och Bagdad. Paris första stad i Europa att få offentlig gatubelysning. Berlin Paris exempel. Här kan du läsa mer om den Svenska gatubelysningens och Kungslyktans historia.


Gatubelysningen i Stockholm var under många århundraden en privat angelägenhet. Staden bidrog med lyktor som placerades på stadens.


Gatubelysning historia

Det var dyrt med gasbelysningens ledningsdragning vilket gjorde att gasbelysning endast användes i storstäderna – och då i princip endast för gatubelysning och i enstaka fall även i finare bostadsfastigheter. När strömmen kom till byn blev det gatubelysning.


Gatubelysning historia

Kontingenten (andelsavgiften) för de få hushåll som lade in el, togs upp av skräddaren Per Eneroth som härför kallades den elektriske skräddaren och hade sitt skrädderi på Borelundsvägen 2. En speciell form av fotogenlykta kan kompletteras med en auerstrumpa och ger då ett mycket starkt ljus. Friledsnätet var i stort sätt upplagt på galgar på hustaken i staden och vid blåsväder blev det ofta kontakt med plåttaken.


Då detta skedde så uppstod gnistor och ljusbågar som ledde till stora risker för brand. Växelström och gatubelysning. I samband med detta togs de egna maskinenheterna ur drift. Kemisk Teknik Industri Bränslen Sverige Historia Nya Tiden Ppde-c:k.


Kalmar Energi dagens ljus. Härnösands elverks historia. Danderyd är en av få kommuner i landet som gått över helt till LED när det gäller gatubelysning. Skiftet är ett steg i ledet för att öka trafiksäkerheten, minska energiförbrukningen och sänka driftkostnaderna för kommunen.


Gatubelysning historia

Vi kan gatubelysning bättre än de flesta! När gasdriven gatubelysning först installerades i Sverige anställdes lykttändare (”lyktgubbar”) som manuellt skötte tändning och släckning av varje enskild lykta. Så småningom infördes istället ett system där gasverket kunde tända och släcka gatlyktorna med hjälp av en tryckvåg.


Gasklockornas historia. Vi håller som mest på att se över hela vårt belysningsnät. Lerum Energi sköter drift och underhåll av anläggningarna. Vill du felanmäla gatubelysning som inte lyser eller blinkar kan du göra det via vårt felanmälningsformulär.


Vi tar inte emot felanmälningar gällande gatubelysning via e-post. Det är en ibland tunnflytande, ibland tjock, vätska som bildats under tusentals år i jordens inre, av döda växter och djur som inte förmultnat, utan omvandlats av tryck och värme till kolväten. Det var då föregångaren till Jämtkraft, Östersunds Elektriska Belysningsaktiebolag, startade upp i liten skala.


En historisk bild på Långforsen vattenkraftstation. Göteborg Energi har en gedigen historia i energibranschen med över 1års historia. Det började med att vi byggde ett stadsgasnät som drevs stadens gatubelysning.


Nu handlar det inte bara om gatubelysning utan om sådant som är direkt nödvändigt för den moderna människan. El, värme, bränsle och bredband. Men för att kunna planera för en spännande framtid är det viktigt att minnas sin historia.


Trasig gatubelysning och armatur, skadad belysnings­­­stolpe eller belysnings­kabel kan du felanmäla via e-tjänsten ovan. Telefonnumret och gatu­lampans nummer hittar du på en vit klisterlapp som sitter på stolpen.


Du kan även göra en felanmälan via telefon. Stenhammars ångkvarn startar. Kommunen ansvarar för drift och underhåll av gatubelysning utmed gång- och cykelvägar samt kommunala gator. Trafikverket ansvarar för drift och underhåll av gatubelysning utmed länsvägar och genomfartsleder i samhällen.


Inspektionsrundor görs tre gånger om året. Kommunen har upphandlat gatubelysningens drift och underhåll av Omexom.


Under den här tiden fungerade staden, som på den tiden hette Gefle, främst som hamnstad för i princip hela Norrland och Bergslagen. Säte i Vikmanshyttan, södra Dalarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.